10 misverstanden bij handelsnamen

02 juni 2022

Een handelsnaam is de naam die een onderneming voert in het economische verkeer voor zijn bedrijf. Veel ondernemingen gebruiken hun handelsnaam ook als merknaam. Een merknaam is de naam waaronder u een product of dienst verkoopt.

De 10 misverstanden die vaak voorkomen bij handelsnamen:

1. Een registratie bij de Kamer van Koophandel (KVK) geeft rechten.

Dit is een van de grootste misverstanden! Een registratie van een handelsnaam schept geen rechten, alleen het voeren van een naam in het economische verkeer geeft bepaalde rechten. Gebruikt u de naam niet als naam voor een onderneming, dan kunt u dus geen beroep doen op de bescherming die de Handelsnaamwet biedt.

2. De Kamer van Koophandel kan mijn inschrijving van mijn handelsnaam weigeren.

Die bevoegdheid heeft de Kamer van Koophandel niet. Vaak kijkt de KVK wel of een bepaalde naam al voorkomt en in voorkomend geval raadt het KVK de inschrijving af. Soms krijgt u de indruk dat u een andere naam moet kiezen. Niets is minder waar! Raadpleeg een merkenadviseur om te kijken of de aangetroffen naam een risico vormt. Het advies van de KVK is dus niet bindend!

3. Als u uw handelsnaam gebruikt, is uw handelsnaam beschermd in de hele Benelux.

Nee, uw handelsnaam geniet bescherming in het gebied waar u die handelsnaam voert, dus het gebied waar uw klanten zitten. Bij een bakker of een slager zal de bescherming dus erg lokaal zijn (bijv. enkel in dezelfde stad of hetzelfde dorp). Dat is het grote voordeel van een merkregistratie: die geeft wel direct bescherming in de hele Benelux.

4. Mijn handelsnaam is beschermd tegen merken.

De Handelsnaamwet geeft bescherming tegen andere handelsnamen, niet tegen merken. Wel kan de keuze voor een gelijkende naam onrechtmatig zijn.

5. Ik gebruik mijn naam alleen als handelsnaam.

Dat zou kunnen. Maar heeft u ook een logo, verleent u diensten onder de naam en gebruikt u uw merk ook als communicatiemiddel? Grote kans dat het gebruik de handelsnaam ontstijgt en er sprake is van merkgebruik: gebruik van een naam als onderscheidingsteken voor producten of diensten. Bescherming als merk is dan zeker aan te raden!

6. De Kamer van Koophandel zegt dat mijn naam beschikbaar is.

Dat is een goede indicatie maar u bent er nog niet. Doet u ook zelf onderzoek in het handelsnaamregister (bijvoorbeeld ook naar variaties). En laat ons een merkonderzoek doen, want bestaande merkregistraties kunnen een obstakel zijn voor een nieuwe handelsnaam. Ook kunnen wij een uitgebreider handelsnaam onderzoek verrichten.

7. Er bestaat al een vergelijkbare handelsnaam. Mijn handelsnaam is al bezet.

Aan de bescherming van een handelsnaam zitten haken en ogen, een naam is bijvoorbeeld alleen beschermd als deze gevoerd wordt. Ook is de bescherming gerelateerd aan de betreffende diensten en is de bescherming vaak regionaal. Raadpleeg een merkenadviseur voor een advies.

8. Een beschrijvende handelsnaam is beter. Iedereen mag die woorden toch gebruiken.

Ook beschrijvende handelsnamen hebben een zekere bescherming op grond van de Handelsnaamwet en kunnen een risico vormen voor een nieuwe naam. Bestaat de handelsnaam echter uit volledig generieke namen die vaker voorkomen in het KVK-register, dan zou de bescherming van die naam weleens niet aanwezig kunnen zijn. U kiest dan echter wel voor een naam die u zelf dus ook niet beschermt tegen concurrenten.

9. Een handelsnaam kunt u niet overdragen.

Een handelsnaam kan geld waard zijn en kan dus worden overgedragen aan een potentiële koper.

10. Een handelsnaam geeft bescherming voor producten.

De Handelsnaamwet beschermt alleen de naam voor een onderneming.

Als u ook producten verkoopt onder die naam strekt de bescherming van de Handelsnaamwet zich niet uit tot deze producten. Daarvoor is een merkregistratie noodzakelijk.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK PROFESSIONEEL LATEN REGISTREREN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP