10 valkuilen bij merkregistratie

15 februari 2021

Een recht op een merk ontstaat door het vastleggen ervan. Enkel gebruik van een merk geeft geen bescherming. Met een merkrecht kunt u optreden tegen inbreuk op uw merk door anderen. Een merkrecht is dus uitermate belangrijk anders staat u met lege handen als u in een conflict terecht komt. Om te zorgen dat het merk maximaal beschermd is, is het belangrijk om uw merk met zorg te registreren. Maar waar moet u op letten bij het registreren van een merk? Wat is belangrijk en wat niet? Hieronder vindt u de 10 grootste valkuilen bij merkaanvragen:

1. Een merk aanvragen zonder voorafgaand onderzoek

Dat is Russisch roulette. Het is belangrijk om te weten of uw merk beschikbaar is om te gebruiken en te registreren. Het zou jammer zijn om er later achter te komen dat uw merk al door een ander is geregistreerd en dat u het niet meer kunt gebruiken. U heeft dan waarschijnlijk al kosten gemaakt, ook buiten de registratie om, zoals voor marketingmateriaal. Laat uw merk daarom vakkundig onderzoeken.

2. Verkeerde specificatie van producten en diensten

Een merk moet aangevraagd worden voor de producten en diensten waarvoor het merk gebruikt gaat worden. Dit moet zorgvuldig en gedetailleerd beschreven worden zodat uw merk voldoende is beschermd en u op uw merkrecht kan vertrouwen in het geval van een conflict.

3. Foutieve naam van de merkhouder

Een handelsnaam is geen statutaire naam. Door een aanvraag in te dienen op naam van een merkhouder die niet officieel bestaat, ontstaat een ongeldig merkrecht.

4. Een merk aanvragen dat niet onderscheidend is

Een groot struikelblok voor veel merken. Commercieel sterke merknamen (merknamen die direct aangeven waarvoor het merk bedoeld is, zoals ikwilvanmijnautoaf.nl) zijn vaak juridisch gezien minder geschikt om als merk te fungeren. Wordt de naam niet onderscheidend genoeg bevonden door de merkeninstantie, dan wordt het merk geweigerd.

5. Een beeldmerk aanvragen in plaats van een woordmerk

Is de merknaam onderscheidend genoeg, dan is het raadzaam om dit als woordmerk (als los woord) te registreren. Dit geeft de ruimste beschermingsomvang. Heeft u ook een logo? Registreer dit dan afzonderlijk. Lees ook ons blog Welke soorten merken zijn er allemaal?

6. Alle varianten van merken vastleggen

Niet alle varianten die het merk heeft zijn merkenrechtelijk relevant. Soms is één merkaanvraag voldoende! Dat scheelt weer in de kosten.

7. Het (beeld)merk willen wijzigen

Is het merk eenmaal geregistreerd, dan moet het merk ook op die manier gebruikt worden. Wijzigen kan niet meer. Wilt u toch een nieuwe variant van het merk gebruiken? Dan is een nieuwe registratie noodzakelijk. Lees ons blog Wijzigingen rond uw merk zijn van invloed op uw merkrechten; wat moet u weten?

8. Een beeldmerk in kleur aanvragen terwijl u gaat variëren met de kleur

De keuze voor welk beeldmerk u bescherming aanvraagt is een tactische. Gebruikt u het beeldmerk altijd in dezelfde kleuren, dan is een aanvraag in kleur raadzaam. Wordt er in kleur gevarieerd, dan dekt een aanvraag in zwart/wit of grijswaarden niet alle kleuren.

9. Het merk niet laten bewaken

De merkeninstantie treed niet op als er een merk wordt aangevraagd die op uw merk lijkt. Het initiatief om op te treden tegen inbreukmakers ligt bij de merkhouder zelf. Maar hoe komt u achter inbreuk? Houd uw markt nauwlettend in de gaten en neem een bewakingsabonnement. Met deze bewakingsdienst ontvangt u direct een melding wanneer er inbreuk wordt gesignaleerd.

10. Achteraf nog producten of diensten toevoegen

Een specificatie van producten en diensten kan na registratie niet meer worden uitgebreid. Daarom is het belangrijk een specificatie te formuleren waar voldoende rek in zit voor de toekomst.

Lees ook ons blog Stappenplan merkregistratie; waar te beginnen?

Heel wat om aan te denken om een goede bescherming van uw merk te verwezenlijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en u graag helpen bij het optimaal beschermen van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk professioneel laten registreren? Neem dan contact op met een merkenadviseur.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK PROFESSIONEEL LATEN REGISTREREN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP