5 valkuilen bij het opstellen van een producten- of dienstenomschrijving

09 mei 2023

Een merk moet worden ingediend voor producten en/of diensten. U krijgt dus geen monopolie op een naam, maar een exclusief recht om deze naam voor deze producten en diensten te gebruiken. Het opstellen van een producten- en dienstenomschrijving is een van de belangrijkste aspecten van maximale merkbescherming. Zonder een goede omschrijving, is uw merkrecht maar deels of zelfs niet beschermd! Een goede lijst van producten en diensten kunt u zien als een jas, die waterdicht moet zijn, niet te ruim moet zitten maar ook zeker niet te smal.

Let op, de merkeninstanties maken het opstellen van een lijst gemakkelijk, zoals de hele aanvraagprocedure. Maar wat makkelijk is, betekent nog niet dat het ook goed gebeurt. Want er zitten veel haken en ogen aan het opstellen van een goede omschrijving. Hieronder de valkuilen die wij het meest zien voorkomen:

1. De standaardomschrijvingen kiezen

Merkeninstanties willen graag dat u standaardomschrijvingen kiest, want die voldoen aan alle eisen die merkeninstanties stellen aan product- en dienstenomschrijvingen. Maar vaak sluiten die standaardomschrijvingen net niet goed aan of zijn te algemeen. Wij adviseren het specialistische product/dienst ook altijd op te nemen in de omschrijving.

2. Te algemene producten of diensten kiezen

Een omschrijving van een product of dienst moet voldoende nauwkeurig en duidelijk zijn. Als u hele algemene omschrijvingen geeft voor uw product of dienst, zullen wij dit omzetten in een goede en duidelijke omschrijving. Doet u dit rechtstreeks bij een merkeninstantie, dan raakt u verzeild in een ellenlange discussie of krijgt u aanbevelingen die wellicht helemaal niet aansluiten bij uw product of dienst.

3. Je diensten vergeten en alleen producten opnemen in je lijst

Dit zien we vaak gebeuren: een merk is bijv. eigenlijk bedoeld als webshop, maar wordt voor de producten ingediend die worden verkocht die via de webshop worden geleverd. Als u straks gebruik moet aantonen van uw merk, dan blijkt dus dat u niets in handen hebt, want er zijn geen producten met dat merk.

4. Te veel producten en diensten

Dat lijkt slim maar is wel een valkuil. Want u zult dat merk binnen 5 jaar voor die producten moeten gebruiken. Ook riskeert u met een brede omschrijving sneller conflicten met derden.

5. Te weinig producten en diensten

Een omschrijving moet u opstellen in de wetenschap dat u nog 5 jaar de tijd hebt om het merk voor de producten en diensten in gebruik te nemen. Verkoopt u kleding maar bent u ook van plan om over 3 jaar tassen te verkopen (en dit voornemen is reëel), dan is het verstandig het merk ook voor tassen in te dienen.

Tip! Het aanvragen van een merk is een aparte expertise waar merkenadviseurs in onderwezen zijn. Maak daarvan gebruik. Het gaat er niet om dat een merk geregistreerd is, maar vooral dat dit goed is gebeurd. Maximale bescherming, daar gaat het om.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK OF EEN ANDER INTELLECTUEEL EIGENDOM BESCHERMEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP