6 tips om uw merk actief te verdedigen

30 november 2020

Is uw merk eenmaal geregistreerd dan is het van belang dat u uw merkrechten ook actief bewaakt. Een inbreuk op uw merkrecht kan niet worden voorkomen, maar het is wel zaak zo snel mogelijk actie te nemen wanneer dit gebeurt. Hieronder leest u 6 tips die belangrijk zijn bij het voorkomen of oplossen van een merkenconflict.

1. Laat uw merk bewaken en ontvang inbreukalerts wanneer er inbreuk wordt geconstateerd

Hoe komt u erachter of een overeenstemmend merk door een ander wordt geregistreerd? Door de grote aantallen merkregistraties, is het onmogelijk om dit zelf te controleren. Merkbewaking kan u daarbij helpen. Dagelijks worden alle nieuwe merkaanvragen gecontroleerd en vergeleken met uw merk. U ontvangt een inbreukalert en kunt samen met uw merkenadviseur bepalen of optreden nodig is. Wilt u meer weten over bewaking? Bekijkt u dan onze video Uw merk actief beschermen? Bewaak uw merk.

2. Houd uw eigen markt en uw concurrenten goed in de gaten

Daarnaast is het zaak om zelf uw concurrenten en de markt in de gaten te houden op het daadwerkelijke gebruik van een inbreukmakend merk. Constateert u inbreuk? Actie is noodzakelijk om verlies van goodwill, omzetderving en andere schade te voorkomen. Neem direct contact met uw merkenadviseur op. Knijff geeft geen ellenlange adviezen, maar onderneemt actie om de zaak snel en doeltreffend op te lossen en inbreukmakers te stoppen.

3. Direct optreden

Wanneer u inbreuk signaleert, of wanneer dit aan het licht komt door middel van een inbreukalert, is het van belang direct op te treden. Staat u inbreuk toe, dan kan dit aantasting van de exclusiviteit van uw merk betekenen. Door in een vroeg stadium op te treden kan de schade beperkt blijven, omdat er geen tussenkomst van een rechter noodzakelijk is, of omdat het inbreukmakende product nog niet op grote schaal wordt verkocht. Ook kan een overeenstemmend merk verwarring bij uw afnemers veroorzaken waardoor uiteindelijk niet uw product wordt verkocht of uw dienst wordt afgenomen, maar die van uw concurrent.

Uiteraard zal uw merkenadviseur u bij een kwestie begeleiden. Vaak is de eerste stap het sturen van een sommatiebrief om te eisen dat de andere partij stopt met het gebruik van het inbreukmakende merk. Ontvangt u geen of een afwijzende reactie, dan kunt u de zaak voor de rechter brengen. In geval van een merk dat recentelijk is aangevraagd kan vaak gebruik worden gemaakt van een bezwaarprocedure bij de merkeninstantie zelf. In onze video over optreden bij merkinbreuk leert u meer over de mogelijkheden.

4. Onderzoek voorkomt merkinbreuk

Om te voorkomen dat u zelf inbreuk maakt op de oudere rechten van een merk van een ander, is het zeer raadzaam om een onderzoek te laten verrichten naar de beschikbaarheid van een merk. Dan weet u voor dat u een merk gaat gebruiken of registreren of er beren op de weg zijn en kunt u in overleg met uw merkenadviseur een conflict voorkomen. Wilt u meer lezen over onderzoeken? Lees dan ons blog Welke onderzoeken zijn er?

5. Preventieve verdediging

Het is verstandig altijd het ®-symbool op uw marketinguitingen te gebruiken om aan te geven dat uw merk geregistreerd is. Dit kan preventief werken.

6. Bestrijd namaakproducten

U kunt de douane actief inzetten om te speuren naar producten die inbreuk maken op uw rechten. Uw producten worden dan aangemeld bij de douane-instanties door middel van een 'verzoek tot douaneoptreden'. Deze namaakproducten kunnen dan worden tegengehouden zodra ze het land binnenkomen. De afzender of ontvanger van de betreffende lading wordt dan verzocht om de lading af te staan voor vernietiging. Vaak kan daarmee een rechtszaak worden voorkomen! Dit maakt deze aanpak zeer effectief en uiterst kostenefficiënt. Meer hierover leest u in ons blog Namaakbestrijding, hoe werkt dat?

Bij het bewaken en verdedigen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Heeft u een merkenconflict? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

HEEFT U EEN MERKENCONFLICT?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP