Adidas en de ruimte tussen de strepen

18 oktober 2021

Na 24 jaar is er een einde gekomen aan de zaak adidas tegen H&M. Drie strepen tegen twee strepen. De Hoge Raad bekrachtigt het eerdere arrest van het Hof Den Haag: H&M maakt met de twee strepen op de zijkant van haar fitnesskleding geen inbreuk op het driestrepenmerk van adidas.

Een zaak die begon in een andere eeuw, maar waarvan de argumenten en conclusies relevant blijven voor alle andere strepenzaken (bijna een heel eigen genre merkenrechtszaken). Want zolang er strepen op sportkleding staan, zolang zullen er rechtszaken gevoerd worden over die strepen.

Relevant kleiner

Wat deze specifieke strepenzaak heel interessant maakt, is dat niet de strepen zelf, maar de ruimtes tussen de strepen doorslaggevend zijn.

Want hoewel adidas stelt dat in haar driestrepenmerk de tussenruimtes een breedte hebben die visueel min of meer gelijk is aan de breedte van de strepen, blijkt naar oordeel van het Hof uit de merkregistraties van adidas dat de tussenruimtes gelijk zijn aan de breedte van de strepen. En bij de twee strepen op de fitnesskleding van H&M is die tussenruimte volgens het Hof juist relevant kleiner dan de breedte van de strepen.

De strepen van adidas vormen, in de woorden van het Hof met de tussenruimtes een "regelmatige eenheid" en bij H&M bestaan ze uit "een combinatie van twee losstaande strepen, die ook gezien kunnen worden als één dikke streep met een lijntje ertussen en die geen patroon vormen, nu de meervoudige herhaling ontbreekt." Daardoor is het totaalbeeld van beide strepencombinaties anders, is er sprake van een zeer geringe overeenstemming en is er geen gevaar voor verwarring. En dus geen inbreuk.

Relevant afwijkend

Dat de strepenmerken van adidas ingeburgerd en bekend zijn doet daar niet aan af. Het publiek is gewend aan verschillende decoratieve strepen op kleding en beschouwt eigenlijk alleen de specifieke adidas-strepencombinatie als een merk. Voor verwarring is meer nodig.

Nu is iedere streep of combinatie van strepen natuurlijk weer anders en het Hof haast zich dan ook te zeggen dat deze uitspraak niet impliceert dat twee-strepentekens nooit inbreuk zouden kunnen maken.

Of andere strepen relevant afwijken moet dus per geval, per streep, bekeken worden. Strepenzaken zullen we dus voorlopig nog wel regelmatig voorbij zien blijven komen. En wat ook blijft is natuurlijk de eeuwige vraag of zebra’s nou wit zijn met zwarte strepen, of zwart met witte strepen.

Wilt u laten controleren of uw nieuwe beeldmerk conflicteert met bestaande beeldmerken? Vraag onze adviseurs vrijblijvend naar de mogelijkheden.

beeld bij tekst-2

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP