Annemaria Koekoek! Squid Game na-geaapt

06 januari 2022

In het jaar 2021 waren er wederom veel leuke Netflix series te zien maar de onbetwiste nummer 1 was the Squid Game, een serie uit Zuid-Korea die kinderspelletjes combineert met afschuw en spanning (de beschrijving houden we maar wat vaag voor degenen die Squid Game nog niet gezien heeft).

Alles van de Squid Game heeft aantrekkingskracht: het verhaal, de naam Squid Game en zeker ook het logo en de kleuren. Voldoende reden voor Netflix om deze merken te registreren voor een groot aantal producten. Dat komt goed van pas want recentelijk is bijgaand logo ingediend voor non-alcoholische drankjes.

De houder dacht slim te zijn door het logo iets aan te passen (het lettertype is iets anders en de volgorde van de tekens ook). Het merk is ook geen SQUID GAME maar SQUID. Met, alsof het niet duidelijk genoeg was, de slogan BE PART OF THE GAME.

Kan Netflix hier tegen optreden? Gelukkig wel. Ook al heeft Netflix geen merkregistratie voor drankjes, SQUID GAME is een bekend merk en geniet daarom een grotere beschermingsomvang. Daarom kan optreden tegen dit soort merken die overduidelijk meeliften op de bekendheid van het bekende merk. Vervelend is het natuurlijk wel, want het dwingt een merkhouder om kosten te maken om haar merk te verdedigen. Vaak is een streng briefje voldoende en zo niet, dan kan Netflix een oppositie indienen en zal het Europese merkenbureau de merkaanvraag afwijzen. Mocht de wederpartij volharden en het merk toch gebruiken, dan is een gang naar de rechter nodig. Het Europese merkenbureau legt namelijk geen gebruiksverbod op.

 Squid Game

  

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP