Bescherm uw NFT-project met Intellectueel eigendom

02 mei 2022

NFT’s zijn razend populair en elke dag worden er nieuwe projecten gelanceerd. Helaas zijn er ook allerlei oplichters actief die potentiële kopers proberen te misleiden door het sturen van tekstberichten met minting-informatie of het presenteren van nep-collecties op NFT-marktplaatsen. Hoe kunt u uzelf beschermen tegen oplichters en anderen die uw werk kopiëren? Hier volgen enkele tips en trucs.

1. Registreer uw collectie bij een marktplaats

Een van de meest populaire marktplaatsen is OpenSea. OpenSea gebruikt een blauw vinkje om te laten zien dat de collectie is geverifieerd en dus afkomstig is van de artiest/projecteigenaar.

Volgens OpenSea zijn de blauwe vinkjes gereserveerd voor collecties die zijn gecreëerd door spraakmakende publieke figuren of organisaties. “Als u geen high-profile publieke figuur of organisatie bent, moet uw collectie eerst een handelsvolume van 100 ETH of meer op OpenSea bereiken en alle delen van de collectie moeten worden onthuld om in aanmerking te komen voor een collectieverificatie-evaluatie. Het bereiken van de handelsdrempel op zich garandeert niet dat een collectie automatisch wordt geverifieerd.”

Bovendien: “wanneer deze drempel wordt bereikt, neemt OpenSea contact op met het projectteam met een verzoek om nadere informatie om zo de authenticiteit van de collectie en de betrokken personen te bevestigen.”

Voor NFT-projecten die nog maar net zijn begonnen is het tamelijk moeilijk om goedkeuring door OpenSea te verkrijgen. Welke andere wegen leiden naar succes?

2. Documenteer en registreer het creatieve proces

Wanneer u een kunstwerk, een ontwerp etc. creëert en dit werk is origineel, dan krijgt u in de meeste landen auteursrechtbescherming. Registratie is vaak niet nodig voor auteursrechtbescherming. Het auteursrecht is dus flexibel en kan van toepassing zijn op alle variaties op werken die u heeft gecreëerd. Vooral bij unieke NFT’s en bij NFT’s boven de 10K kan dit nuttig zijn.

Hoewel auteursrechtbescherming wordt verkregen door het maken zelf, is het aanbevolen het creatieve proces en het resultaat van dit proces te registreren. Zo krijgt u een bewijsstuk waaruit blijkt dat u deze NFT’s op een bepaalde datum heeft gecreëerd.

Wanneer u oplichters, nepaccounts etc. tegenkomt, neem dan contact op met de marktplaats en stuur het bewijs van de tijdsregistratie zodat zij weten dat u de maker bent.

3. Registreer de NFT als een model


Naast auteursrechtbescherming kunt u het werk ook als een model laten registreren. Het modelrecht beschermt 3D ontwerpen en 2D karakters (en andere 2D objecten). Met een modelregistratie krijgt u een certificaat van inschrijving op uw naam en daarmee een overtuigend bewijs van eigendom. Anders dan bij auteursrechten wordt modelbescherming per model toegekend en een registratiestrategie wordt daarom aanbevolen.

Met zowel deze modelregistratie als de copyright-tijdsregistratie zal uw eigenaarschap nog duidelijker zijn voor de marktplaatsen.

Als u erin slaagt de gegevens van een tegenpartij/oplichter te achterhalen, kunt u de inbreuk ook direct met hen bespreken.

4. Registreer naam en logo van het NFT-project als merk

Ten slotte kunnen de naam en het logo van het project worden beschermd als merk. Deze registratie geeft u het exclusieve gebruik van de naam of het logo in een bepaald land of regio (bv. de VS, de Europese Unie etc.). U kunt bezwaar maken tegen identieke en gelijksoortige handelsmerken/logo’s.

Wanneer deze drie registraties allemaal op orde zijn, staat u sterk als u actie wilt ondernemen tegen oplichters, nepaccounts en accounts die te veel op die van u lijken.

Mocht u de hulp willen inroepen van een IP-expert, dan staan wij voor u klaar. Bega niet de fout de objecten pas te registreren wanneer het al te laat is. Stuur ons uw NFT-project en wij sturen u onze aanbevelingen (zonder kosten).

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP