Bloederige of honingzoete rechtszaak?

29 november 2022

De auteursrechten op Winnie The Pooh, de lieve beer met de plakkerige honingpoten, zijn op 1 januari 2022 verlopen. Het auteursrecht op een werk is behoorlijk lang geldig; tot 70 jaar na de dood van de maker. Daarna valt het werk in het algemeen domein en rusten er geen rechten meer op. Voor de originele ‘Winnie’ is het zover.

De markt speelt daar vaak direct op in. In mei 2022 werd de film ‘Winnie The Pooh – Blood and Honey’ aangekondigd; een – waarschijnlijk – bloederige horrorfilm met een daarin een angstaanjagende versie van de anders zo kindvriendelijke beer.

Schrijver A.A. Milne bracht Winnie The Pooh in 1926 tot leven. De inhoud van dit boek en deze originele getekende versie van Winnie The Pooh zijn dus nu in het publieke domein beland. In 1961 heeft Disney de rechten op de weergave van Winnie verkregen zoals de meesten hem kennen; met dat kenmerkende rode t-shirt. Die rechten zijn nog geldig.

Daarnaast is Disney ook nog eigenaar van het merk ‘Winnie The Pooh’, wat inhoudt dat gebruik van de naam – onder omstandigheden – kan worden tegengehouden.

Het is juridisch een interessante vraag in hoeverre de horrorversie van Winnie The Pooh inbreuk maakt op de rechten van Disney. Ten eerste gebruiken ze de naam. Bovendien heeft de beer in de film een rood shirt aan; iets dat Disney in 1961 heeft toegevoegd en nog rechten op heeft.

Is dit een voorbode voor een bloederige rechtszaak?

 

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP