Brexit en de gevolgen voor de bescherming van uw Europese unie merk en model in het Verenigd Koninkrijk

18 februari 2018

Nu de Engelse kiezers hebben ingestemd voor een Brexit, krijgen wij regelmatig de vraag hoe het nu zit met de bescherming van merk- en modelrechten in het Verengd Koninkrijk na de Brexit.

Het antwoord hierop is kort. Helaas is er nog niet niets bekend noch aangekondigd.

De aanzegging voor het verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk is nog niet officieel verricht. Wanneer er een handtekening wordt gezet hebben partijen nog 2 jaar de tijd om alle juridische zaken te regelen. Tot die tijd blijft het Verenigd Koninkrijk in elk geval onderdeel van de Europese Unie. Na deze tijd zijn er diverse scenario’s denkbaar. Het meest voor de hand liggend lijkt dat de rechten kunnen worden omgezet in Britse nationale rechten. Al dan niet automatisch of op verzoek van de merkhouder. Eventueel zou onderzoek door de Engelse Merkenautoriteiten kunnen volgen. Het zou ook kunnen dat er geen omzetting plaatsvindt en je je niet langer kunt beroepen op een geldig recht.

En hoe zit het als je een Europees recht hebt en je gebruikt het nagenoeg alleen in het Verenigd Koninkrijk? Of hoe zit het als je bijvoorbeeld een licentie of co-existentie overeenkomst hebt opgesteld die van toepassing is op de Europese Unie en waarin niet specifiek het Verenigd Koninkrijk is opgenomen?

Wanneer het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzet markt is voor u, raden wij u aan om contact op te nemen met uw merkenadviseur.

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP