Curieuze tissuedispenser

03 augustus 2021

De beelden op Paaseiland die vermoedelijk in de 11ste eeuw zijn gemaakt, zijn wereldberoemd en luisteren naar de naam Moai. Dat deze beelden ook inspiratie zouden geven voor een nogal curieuze tissues-dispenser, hadden wij niet verwacht (en wij komen toch dagelijks vele innovatieve producten tegen).

Er zijn natuurlijk wel vaker gekke producten te koop. Maar deze dispenser is merkenrechtelijk interessant, omdat dit product als driedimensionaal merk is aangevraagd in de Europese Unie. Dit roept interessante vragen op.

Is een dergelijke vorm een onderscheidend merk?

Zal iemand de dispenser kunnen herkennen aan de vorm? Is dus de vorm onderscheidend voor dispensers? Het is natuurlijk op zijn minst een opmerkelijke vorm. Aan de andere kant is het de vraag of mensen de vorm wel herkennen als merk, dus als onderscheidend teken dat de herkomst van de producten weergeeft. Kan deze vorm dus überhaupt een merkfunctie hebben?

Bepaalt de vorm juist niet de aantrekkelijkheid van het product?

Niet alleen moet een merk over onderscheidend vermogen beschikken, er gelden diverse aanvullende eisen. Zo mag de vorm niet een wezenlijke waarde aan de waar geven. M.a.w. als de vorm van een product zo aantrekkelijk is dat het product enkel om die vorm wordt gekocht, dan is dit teken uitgesloten voor merkbescherming. Deze eis lijkt in het geval van de dispenser een groot struikelblok.

Maatschappelijk onwenselijk?

Ook moet je bij een aanvraag nadenken over het maatschappelijk wenselijk is dat één bedrijf dit claimt. Merkrechten staan symbool voor monopoliseren van namen en logo’s voor eigen gewin. Als merkhouder moet je dan oppassen als je je laat inspireren door cultureel erfgoed. Namen, symbolen etc. van inheemse volkeren en hun tradities daar moet je wijselijk van afblijven. Anders ben je als bedrijf voor je het weet de kop van jut. Zo steigerde heel Mexico toen een filmproducer Dias del los Muertos als merk had geregistreerd (dit is een belangrijke feestdag). Ander voorbeeld: de term Hakuna Matata uit de Disney film werd door sommigen gezien als de overname van Afrikaans erfgoed.

Of dit bij de beelden van Paaseiland ook het geval zal zijn, is natuurlijk de vraag. Waarschijnlijk heeft deze merkhouder eerst andere problemen op te lossen. Maar dat dit curieuze product merkenrechtelijk zeer interessant is, staat buiten kijf!


Model

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP