De bittere smaak van chocola

26 januari 2021

Herrie in chocolaland. Tony’s Chocolonely, bekend om haar slaafvrije chocola, heeft de aanval geopend op andere chocoladeproducten zoals Nestlé en Ferrero. En dat op een ludieke wijze. Tony’s Chocolonely heeft een speciale editie Tony’s Chocolonely repen gelanceerd in de stijl van onder meer Twix, Kitkat en Toblerone. Het doel van de actie is aandacht vragen voor het massaal schenden van mensenrechten in de chocolade-industrie. Impliciet is het natuurlijk een aanklacht tegen deze producten die te weinig doen aan deze misstanden.

Inmiddels heeft Tony’s Chocolonely al een hoop aandacht gekregen voor deze actie. Ook hebben de aangevallen chocoladeproducten aangegeven niet blij te zijn met deze actie. De vraag is of het daarbij blijft en of er geen juridische consequenties zullen volgen zoals een rechtszaak om dit gebruik te staken. Dit is misschien ook iets waar Tony’s Chocolonely op hoopt. Dan kunnen ze in de rechtszaal de discussie voeren met deze producenten of deze claim al dan niet terecht is en moeten de producten aantonen dat het niet zo is. Wij denken niet dat het zover komt. Mocht er inderdaad een rechtszaak komen, dan zou een beroep op de merkrechten van de aangevallen producten al genoeg kunnen zijn.

Het spelen van merken om misstanden aan te kaarten kennen we in Nederland vooral van Greenpeace. Het verschil tussen Greenpeace en Tony’s Chocolonely is wel dat het Greenpeace niet om de verkoop van producten gaat. Greenpeace wil iets aan de kaak stellen. Dat activistische heeft Tony’s Chocolonely ook, dat is de missie van dit bedrijf, alleen Tony’s Chocolonely is ook gewoon een populair chocolademerk dat zo veel mogelijk repen probeert te verkopen.

De vraag is dus of dit merkenrechtelijk mag: parodiëren op andermans merk. Vaak stelde de rechter de vrijheid van meningsuiting boven het merkrecht van de aangevallen merkhouder. Het verschil hier is dus het commerciële randje. Voor iemand die niets heeft mee gekregen van deze hele actie resteert verwarring: heeft Tony’s Chocolonely nu een Twix-smaak? Of zijn beide partijen gelieerd?

Ook al zijn de beweegredenen van Tony’s Chocolonely aan te prijzen, dan is het spelen met merken van een concurrent zeer riskant.

Tonys Chocolonely 800x400px

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP