De brillendoos is een vormmerk

04 januari 2022

Niet alleen het merk op een verpakking, maar ook de verpakking zelf kan als merk worden geregistreerd. Terecht, want ook aan de vorm van verpakking kun je een merkproduct soms al herkennen. Denk aan Toblerone chocolade, een van de beroemdste vormmerken, of aan het elegante flesje van Coca Cola.

En de verpakking van je nieuwe bril?

Bij de Rechtbank Amsterdam speelde onlangs een zaak over de verpakking van ‘modieuze lees- en zonnebrillen’. Het geschil tussen brillenmakers Izipizi en Looplabb ging over de registratie als vormmerk (ook wel 3D-merk) van de verpakking van de Izipizi-bril. Kort gezegd een rechthoekige witte doos met het merk Izipizi en een opvallende frontale afbeelding van een bril.

Izipizi vond dat de witte en gekleurde brillendoosjes van concurrent Looplabb inbreuk maakten op het Izipizi-vormmerk. Looplabb vond op haar beurt dat het vormmerk van Izipizi eigenlijk nietig verklaard zou moeten worden, omdat het een hele gebruikelijke verpakking zou zijn.

Niet nietig

De rechtbank volgt in haar oordeel een eerdere uitspraak van het EUIPO, het Europese merkenbureau. Dat stelde dat het vormmerk als geheel gewoon geldig is, omdat het prominente woordbestanddeel IZIPIZI alleen al onderscheidend genoeg is om het vormmerk ook als geheel onderscheidend te maken. Het merk mag dus geregistreerd blijven. Over de vorm zelf zegt EUIPO in die uitspraak verder eigenlijk niets.

Dat klinkt misschien wat vreemd, maar wanneer een merk als geheel voldoende onderscheidend is om als merk geregistreerd te kunnen worden, wil dat nog niets zeggen over de beschermingsomvang van de individuele bestanddelen van dat merk. En daar gaat de zaak bij de Rechtbank Amsterdam over.

Deels beschrijvend

De rechtbank oordeelt namelijk dat het vormmerk van Izipizi grotendeels beschrijvend is, met als gevolg dat de onderscheidende kracht van het merk zeer beperkt is. “De verpakking beschrijft in beeld en tekst haar eigen inhoud. Dat maakt dat deze elementen een beperkt onderscheidend vermogen en dus een beperkte beschermingsomvang hebben.”

De verpakkingen van Izipizi en Looplabb vertonen weliswaar een sterke gelijkenis met elkaar, maar het relevante publiek (‘consumenten die al dan niet verziend zijn’) zal alleen de witte Looplabb-verpakking associëren met het witte Izipizi-vormmerk. De gekleurde Looplabb-verpakkingen en het witte Izipizi-vormmerk hebben dan wel dezelfde ‘grafische karakteristieken’, maar die zijn heel anders uitgevoerd, waardoor beide verpakkingen een verschillende totaalindruk geven. De witte Looplabb-verpakking maakt dus wel inbreuk, de gekleurde verpakkingen niet.

Dat een merk is geregistreerd, zegt dus niet alles. Dat merken een sterke gelijkenis vertonen ook niet. Alleen een uitgebreide analyse kan soms de werkelijke beschermingsomvang van een merk scherp in beeld krijgen.

Gekleurde verpakking

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP