De Meilandjes nemen een advocaat

05 november 2021

Wat succesvol is wordt gekopieerd. Dat is een van de ongeschreven wetten van het merkenrecht en het auteursrecht. Dus wie wordt nagemaakt is kennelijk goed bezig, zou je kunnen zeggen. De kopie als eerbewijs. Een positieve gedachte, waarbij de financiële schade en de verwatering van uw merk en reputatie voor het gemak maar even over het hoofd wordt gezien.  

Oneliners

Ook de familie Meiland is goed bezig. Gooeeedd bezig zelfs. En dus proberen anderen een graantje mee te pikken. Geen bijzondere zaak verder, zou u denken, ware het niet dat in dit geval niet de titel of het format werd gekopieerd, maar de spontane uitroepen van de familieleden.

De oneliners van de Meilandjes zijn zo bijzonder en karakteristiek dat ze in webshops opduiken als opdruk van t-shirts, petjes en tassen, al dan niet in combinatie met het portret van Martien Meiland, de feitelijke hoofdpersoon van de serie. Alles zonder toestemming van de Meilandjes zelf, de oorspronkelijke makers, bedenkers, tekstdichters, of hoe u het ook wilt noemen, voor uitspraken als wat gooeeedd!, mij niet bellen en we gaan wijnen, wijnen, wijnen!

Helemaal zat

Dat de Meilandjes het zuur vinden dat anderen geld verdienen aan hun populariteit is niet meer dan begrijpelijk (‘Ik ben het he-le-maal zat’  is een andere bekende terugkerende uitroep van Martien Meiland). Naast de naam van het programma, De Meilandjes (Benelux merkregistratie nr. 1400466) en Chateau Meiland (nr. 1400455) heeft de familie daarom ook alvast een aantal bekende uitspraken als merk laten registreren: Half 12, wij gaan wijnen, wijnen, wijnen (nr. 1400459). Wat een gezeik (nr. 1400463) en Doe niet zo vervelend (nr. 1400460).

Mocht het geschil ook echt voor de rechter komen, dan wordt het nog interessant om te zien welke uitspraken wel en welke niet door anderen gebruikt mogen worden. Wordt het echt verboden om een t-shirt te bedrukken met de tekst wat een gezeik of doe niet zo vervelend

Andere kant

Overigens heeft de familie ook wel eens aan de andere kant gestaan in een merkenrechtelijk geschil. In 2019 bepaalde de Franse rechter dat zij het kasteel, waarin zijn toen nog hun bed & breakfast hadden, niet Chateau Mariaux mochten noemen. De vorige eigenaar wilde niet dat zijn familienaam werd gebruikt voor commerciële doelen. En kreeg gelijk. De nieuwe naam werd Chateau Marillaux. “Dus de uitspraak blijft hetzelfde. Is het niet om te lachen?"

Tekst bij beeld

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP