De nieuwe merkenwereld: NFT's

In een reeks nieuwe blogs duiken wij in de wereld van de cryptocurrencies, NFT's, blockchain, coins e.d. Welke invloed hebben deze ontwikkelingen voor merkhouders (en intellectueel eigendom in het algemeen)? We trappen af met NFT's.

Wat is het?

Een NFT staat voor een non-fungible token. Het is een uniek digitaal exemplaar dat een bestand (of deel van een bestand vertegenwoordigt). Wat je in handen krijgt is de unieke code die staat opgeslagen in een blockchain (digitaal kasboek). De NFT is dus altijd te achterhalen en maakt een bestand dus uniek. 

Een uitgifte van verschillende NFT's van een kunstwerk zou je kunnen vergelijken met bijvoorbeeld een zeefdruk van een kunstwerk met 100 exemplaren. Het enige verschil is dat een NFT digitaal is en opgeslagen is als code. Het is wel goed te beseffen dat je met een NFT geen recht koopt. Het auteursrecht van een kunstwerk blijft bij de maker, dit is met een zeefdruk niet anders natuurlijk.

Welke toepassingen zijn er?

Recentelijk in het nieuws: digitale kunst van Beeple (geveild bij Christie’s), de eerste Tweet, korte sportfragmenten (NBA) en het nieuwe album van Kings of Leon. Ook kon je bieden op het oude logo van Podcast voor de Media. Er zijn ontzettend veel toepassingen mogelijk. Van een digitaal kunstwerk tot digitale merchandising: naast de fysieke FEBO sloffen kun je straks wellicht exclusieve digitale FEBO sloffen kopen voor je avatar. Of een NFT van de Hema ringtone. De waarde van de NFT wordt bepaald door de schaarste en uiteraard de vraag.

NFT en Intellectueel Eigendomsrecht

De vraag is natuurlijk: wat geeft jou het recht om een NFT uit te geven. Als maker van een kunstwerk is het onderliggende recht duidelijk: jij bent de maker. Maar een NFT van de belangrijkste data in de wereldgeschiedenis (die bestaat!), of een NFT van een Van Gogh, dat is al een stuk twijfelachtiger: je kan hier wel een NFT van uitgeven maar is deze niet waardeloos? Immers, iedereen kan deze NFT uitgeven.

Ook liggen auteursrechtelijke kwesties in het verschiet: een foto van een kunstwerk dat nog auteursrechtelijke bescherming geniet, is zo van internet af te halen en een NFT van te maken. Maar als dit niet de kunstenaar zelf is, kan de maker van de NFT aangesproken worden. Erger nog, de koper heeft een kat in de zak gekocht.

Bij grote ondernemingen zoals NBA en een bekende kunstenaar, zal hier geen twijfel over zijn. Bij minder bekende verkopers is die er zeker wel. De herkomst van een NFT is dan ook belangrijk voor de waarde.

NFT en merken

Een merk onderscheidt producten en diensten van andere merken. Het geeft aan wat de herkomst van een bepaald product is, dus ook van een bepaald NFT. Zoals we hierboven al zagen is de herkomst erg belangrijk om te weten of een NFT wel van de originele bron afkomstig is. En of de NFT dus waarde heeft. Voor kunstenaars, bands etc. reden te meer om hun naam als merk te registreren om zo tegen misbruik op te treden en zelf de mogelijkheid te hebben om NFT's uit te geven.

Veel nieuws onder de zon? Nee, ook voor het bestaan van NFT's was het veilig stellen van je merken en, breder, intellectueel eigendom verstandig natuurlijk. De NFT's onderstrepen dit nog eens te meer.

Conclusie

Vrijwel alles is vatbaar voor een NFT. Het is dan ook echt een nieuwe verkoopmethode voor digitale producten. Voor kunstenaars is het een nieuwe manier om digitale kunst (of een digitale afgeleide van een kunstwerk) aan de man te brengen, voor bands een manier om de uitgevers te omzeilen en makkelijker een publiek te bereiken. Voor bekende merken de mogelijkheid om digitale merchandising te verkopen. Een zeer interessante ontwikkeling. Heb jij plannen? Laat jouw idee nog even checken door jouw merkenadviseur zodat je zeker weet dat je de NFT kunt lanceren.

Vorige
Vorige

Welke merkonderzoeken zijn er?

Volgende
Volgende

De verschillende merkregistratiesystemen breder uitgelegd