De ruitjes van VANS

28 juli 2021

Sommigen zullen het skatermerk Vans van vroeger kennen. Sommigen zullen nu nog deze schoenen dragen. Het merk Vans gaat al jaren mee.

Naast de naam, gebruiken bedrijven in toenemende mate productkenmerken als manier om zich te onderscheiden. In geval van Vans zijn dit de dikke zolen en de zwart/witte ruitjes.

Ook dit soort elementen willen bedrijven beschermen. Helaas is dit niet zo eenvoudig. Waar traditionele onderscheidende elementen als een naam of logo over het algemeen makkelijker te beschermen zijn (als merk en soms als model), is dit voor andere kenmerken een stuk lastiger. Het concept zwart/witte ruitjes monopoliseren voor schoenen? Dat is niet mogelijk. Wat wel kan, is om heel precies de positie van de onderscheidende elementen aan te geven die voor bescherming in aanmerking komen, het zogenaamde positiemerk. Deze elementen moeten dan natuurlijk wel onderscheidend zijn en afwijken van andere producten. Denk bijvoorbeeld aan de rode tag bij Levi’s spijkerbroeken.

Vans heeft onlangs zo een positiemerk ingediend in de Europese Unie. Het concept van een schoen met zwart/witte ruitjes wordt dus niet geclaimd, maar deze ruitjes op de specifieke plek (de zool). Of het Europese merkenbureau deze aanvraag zal accepteren is de vraag. Wat dat betreft is Vans bij oude aanvragen vaker niet succesvol geweest dan wel succesvol. Niettemin pleit het voor Vans dat ze er alles aan doen om hun onderscheidende kenmerken te beschermen.

Vans tekening

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP