Een beschermde plantendoos

06 juli 2021

Hoe kun je een soort wijnkistje voor plantjes het beste juridisch beschermen? Via het modellenrecht. Een minder bekend intellectueel eigendomsrecht dat tegenwoordig een beetje wordt overschaduwd door het auteursrecht. Dat een modelrecht heel effectief kan zijn, bewijst een recente uitspraak van de Haagse rechter.

In een kort geding oordeelde de rechter dat de vormgeving van Blooms out of the Box, "een (relatie)geschenk dat bestaat uit een houten kistje in een langwerpige vorm met schuifdeksel en drie plantjes en dat tegelijkertijd dient als plantenpot en verzendverpakking’" zeker als model kan worden beschermd. De rechter oordeelde ook dat op grond van dat modelrecht kan worden opgetreden tegen voorwerpen die eenzelfde algemene indruk wekken. Zoals tegen de inbreukmakende Ecoworldbox van de gedaagde partij in deze zaak.

Een voorwerp wordt alleen beschermd als model als het nieuw is èn een eigen karakter heeft. Nieuw is een model als er geen sprake is van ‘vergelijkbaar vormgevingserfgoed’. Een eigen karakter heeft een model als het bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk wekt dan andere modellen.

Een wijnkistje met drie gaten

Volgens de gedaagde in deze zaak is de plantendoos van eisers gewoon een wijnkistje met drie gaten. Maar juist dat maakt het voldoende bijzonder, stelde de rechter: "een standaard wijnkistje is niet identiek aan het model. Juist omdat een standaard wijnkistje niet beschikt over de drie ronde openingen, waarover het model wel beschikt en welke openingen het model ook in belangrijke mate karakteriseren, verschilt de algemene indruk van het model van de algemene indruk van een wijnkistje." Dat er al eerdere vergelijkbare producten op de markt waren is daarnaast ook niet aannemelijk gemaakt. De plantendoos is dus nieuw èn heeft een eigen karakter.

De verschillen tussen de plantendoos van eisers en die van gedaagde achtte de rechter niet relevant en het eindoordeel is dan ook dat de Ecoworldbox van gedaagde inbreuk maakt op het modelrecht van de Blooms out of the Box.

Gebruiksvoorwerpen

Het is de vraag of deze zaak ook gewonnen zou zijn op grond van het auteursrecht. Hoewel de drempel van het auteursrecht in Nederland tegenwoordig een stuk lager ligt, is het zeker niet zo dat alle vormgeving in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming. En dat geeft nu precies de waarde aan van het modelrecht.

Het modellenrecht biedt, kort gezegd, een wat beperktere bescherming voor het uiterlijk of dessin van gebruiksvoorwerpen. Geen auteursrecht light, maar een gerichte bescherming voor een specifieke groep producten.

Meer weten over modellen en het modellenrecht? Onze adviseurs helpen u graag verder.    


Plantenboxen

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP