Voor degenen die de vraag niet direct kunnen beantwoorden een hint: je drinkt het drankje als het ijs- en ijskoud is.
Ja, het is JÄGERMEISTER, een bekend merk voor een kruidenbitter. Als logo heeft JÄGERMEISTER een hert. Kan JÄGERMEISTER op basis van dit logo optreden tegen een hertenlogo dat onder meer is ingediend voor etenswaren en non-alcoholisch dranken? Deze producten zijn immers niet soortgelijk, en het logo is ook net wat anders.
Mast-Jägermeister (het bedrijf achter JÄGERMEISTER) vindt de aanvraag kwalijk en dient een oppositie in. Dit officiële bezwaar baseert zij op de bekendheid van hun logo. Het bewijsmateriaal van deze reputatie wordt door het Europese merkenbureau gewogen. Doordat het merk jarenlang intensief gebruikt is, vindt deze instantie dat het merk inderdaad bekend is.
Maar daarmee is er nog geen inbreuk, dan moet er door de consument ook een verband worden gelegd tussen de merken en producten, en moet er ook sprake zijn van meeliften of verwatering.
Het Europese merkenbureau vindt de merken visueel overeenstemmend. De verschillen zitten meer in details. Aangezien de producten van beide merken een overlapping kent van verkoopkanalen, is het volgens de merkeninstantie zeker mogelijk dat de consument een verbant legt tussen de merken. Het risico dat het jongere merk kan meeliften op de bekendheid van JÄGERMEISTER is zeker aanwezig, net als het risico van verwatering. De oppositie wordt dus gehonoreerd. Een goede beslissing voor de merkhouder van een bekend merk.