Een Olympische verwijzing? Vergeet het maar!

30 juni 2021

De Olympische Spelen zullen binnenkort dan echt beginnen. Een mega-evenement met wereldwijd miljoenen kijkers. Uiteraard zit hier een enorme organisatie achter. Ook merkenrechtelijk is al veel geregeld.

Het voorwerk voor Tokio is allang gedaan: alle mascottes, namen en logo’s zijn vastgelegd, niet alleen in Japan maar in vele landen. De juridische afdeling is bijvoorbeeld nu bezig met de bescherming van de namen en logo’s van komende edities (Parijs 2024 bijvoorbeeld). Deze merken zijn vaak bij bekendmaking van de kandidaturen al ingediend en mogelijke problemen in landen worden nu opgelost zodat de merken straks goed zijn geregistreerd en direct kunnen worden ingeroepen.

En dit is geen overbodige luxe. Het blijft namelijk erg aanlokkelijk voor bedrijven om een Olympische verwijzing op te nemen in het merk. Begrijpelijk, want dit woord geeft een zekere statuur en kwaliteit aan het merk. Maar je krijgt onherroepelijk een bezwaar. Een aanvraag van OLYMPIC BATTERY? Dit merk is geweigerd na een oppositie van het IOC. OLYMPIC BANKING SYSTEM? Ook gewonnen door IOC. Zo ook met OLYMPIA, BETOLIMP, OLIMPBETetc.

Zelfs logo’s met elementen 3 boven en 2 onder, worden aangepakt:

 

 

Net als gebruik van het logo van het IOC:

 

Volgende maand wordt het voor de juridische afdeling van het IOC echt druk. De ervaring leert dat niet officiële sponsoren het evenement aan willen grijpen om toch hun merk aan te prijzen. Op alle mogelijke manieren in reclame zullen ze verwijzen naar de Olympische Spelen in Tokio. Zoals al besproken in ons blog Inhaken is een sport wil iedereen een graantje meepikken. Dat je daarbij niet de logo’s en naam mag gebruiken, is veelal wel duidelijk. Het is aan de creativiteit van de reclamemakers hoe ze de link dan wel gaan leggen. Dit zal door een groot team worden gevolgd en elke inbreuk wordt direct aangepakt.

Dus een logo of merk kiezen met een Olympisch tintje? Vergeet het maar.

logo

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP