Een slotgracht van Intellectuele Eigendomsrechten

25 april 2021

Met een geschat vermogen van maar liefst 73 miljard dollar (!), is Warren Buffet een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Hij is het boegbeeld van het waardebeleggen. Waardebeleggen heeft als kenmerk het kopen van aandelen in ondergewaardeerde maar hoogrenderende bedrijven. Het idee is dat de waarde op den duur naar boven komt drijven en de aandelenkoers zal volgen.

Warren Buffet, die nooit opgehouden is met werken en in de 90 is, is elk dag op zoek naar bedrijven met een unieke marktpositie. Het liefst neemt een waardebelegger zo min mogelijk risico, een van de regels van Warren Buffet is immers: verlies geen geld! Bedrijven die zich in een zeer competitieve markt begeven en weinig onderscheidend vermogen hebben zijn riskante bedrijven. Als belegger wil je dat een bedrijf een sterke competitieve positie heeft. M.a.w. een moat (slotgracht) heeft, een concurrentievoordeel waardoor concurrenten niet zonder meer de positie van het bedrijf kunnen innemen door bijvoorbeeld een lagere prijs aan te bieden of een concurrerend product.

Voorbeelden van moats zijn netwerkvoordelen (denk aan Google met alle tools), hoge transferkosten (afscheid nemen van Microsoftprogramma’s doe je niet snel) of hoge investeringskosten (de Nederlandse Spoorwegen hebben weinig concurrentie). Een van de belangrijkste moats zijn bedrijfsgeheimen, sterke merken, octrooien, kortom Intellectuele Eigendomsrechten. Daar moeten concurrenten wel afstand van nemen, want anders riskeren ze rechtszaken.

Met innovatie, onderscheidende vormgeving, sterke merken probeert u zich te onderscheiden van concurrenten. Zaak is dus om deze assets te verkrijgen en te beschermen. Zo houdt u concurrenten op afstand en wordt uw bedrijf dus veel meer waard. Er bestaat een kans dat u vroeg of laat investeerders nodig hebt voor kapitaal om verder te groeien. En die zullen, net als Warren Buffet, kijken naar de marktpositie, en belangrijker nog, hoe die beschermd is.

Bent u benieuwd hoe u uw onderneming ook kunt verstevigen en waarde kunt toevoegen? Neem dan contact met ons op. Wij doen dan een IE audit en adviseren u wat u het beste wel kunt registreren en/of afschermen en welke zaken de investering niet waard zijn.

Slotgracht 800x400

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP