Een stukje van een Ferrari

09 november 2021

Sommige dingen zijn verwarrend. Een automodel, een modelauto, een modelrecht op een automodel. Of, waar dit stukje over gaat, een modelrecht op bepaalde onderdelen van een niet-ingeschreven gemeenschapsmodel op een auto… Toch goed dat er juristen zijn die kunnen vertellen dat het dan gewoon over de Ferrari FXX K gaat.

Ferrari’s en modellenrecht

Het modellenrecht ziet, heel kort gezegd, toe op productvormgeving. Dat kan van alles zijn, een koffiezetapparaat, het dessin van een stof, een fiets, een stoel of een Ferrari FXX K.

Die vormgeving kan als model worden geregistreerd in het Modellenregister (bijvoorbeeld van de Benelux of de EU) en is dan 25 jaar lang beschermd. Maar, en dat is nòg minder bekend, ook niet-geregistreerde vormgeving kan in Europa rekenen op bescherming als model. Gratis en voor niets zelfs, maar wel met een veel beperktere bescherming. Dit zogenaamde niet-ingeschreven gemeenschapsmodel is maar drie jaar beschermd tegen namaak.

Pimpen met namaak

Terug naar de Ferrari FXX K. In een zaak die onlangs voorkwam bij het Europese Hof van Justitie, maakte Ferrari bezwaar tegen een Duitse handelaar in tuning kits. Onderdelen waarmee je je eenvoudige Ferrari 488 GTB er een beetje kunt laten uitzien, kunt pimpen, als een Ferrari FXX K, een limited edition en een exclusief race- en circuitmodel. Geen hele omvangrijke markt waarschijnlijk, maar het gaat natuurlijk om het principe.

Duidelijk zichtbare V-vorm

Ferrari beriep zich op het niet-ingeschreven modelrecht op de FXX K. En Ferrari stelde daarbij dat niet alleen de hele auto, maar ook de afzonderlijke onderdelen (in het bijzonder de V-vormige voorkant) door het modellenrecht worden beschermd. De Duitse rechter twijfelde daaraan en vroeg advies aan het Europese Hof van Justitie. Dat gaf Ferrari gelijk. Ook de vormgeving van de afzonderlijke onderdelen is beschermd, mits die onderdelen maar duidelijk zichtbaar zijn en duidelijk afgebakend door lijnen een omtrek, kleuren, vormen of een specifieke textuur.

Dat het onderdeel waar het hier om gaat, het V-vormige element op de voorkant, duidelijk zichtbaar is, lijdt geen twijfel. Uitstekende zichtbaarheid was tenslotte nu precies de bedoeling van de tuning kits. Anders zou je bolide er tenslotte nog steeds maar uitzien als zo’n saaie Ferrari 488 GTB…

Wat heeft Ferrari nou gewonnen met deze uitspraak? Niet heel veel, op het eerste gezicht. Een beschermingsduur van 3 jaar is erg weinig en in dit geval al lang weer voorbij. Maar door deze uitspraak van het Europese Hof is het vanaf nu wel duidelijk dat ook onderdelen van geregistreerde en ongeregistreerde modellen kunnen rekenen op bescherming. Pimpers moeten dus gaan oppassen. 

Ferrari beeld bij tekst-Recovered.2

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP