Een uitglijder voor Chiquita?

13 december 2021

Woorden, grafische elementen en kleuren, dit zijn voorbeelden van een aantal aspecten die een merk kan bevatten en het is de meeste merkhouders er veel aan gelegen om alle aspecten van hun merk te beschermen. Maar in een merk zijn vrijwel altijd bepaalde elementen dominanter dan andere. De meeste bescherming gaat uit naar de dominante elementen, met andere woorden, deze dominante elementen overheersen in de beschermingsomvang. Denk bijvoorbeeld aan woorden in een logo met verder weinig grafische hoogstandjes. Het meest dominante element zal dan het woord zijn, en de grafische elementen genieten in dat geval een veel kleinere mate van bescherming.

Hoe zit dat dan als je de andere elementen ook wilt beschermen? Modelbescherming kan hier uitstekend bij helpen, alleen, dan moet er wel sprake zijn van een nieuw logo. Vaak is nieuwheid bij een bestaand logo echter een obstakel. Er kan ook gedacht worden om de aparte elementen als merk vast te leggen (een logo zonder de woorden bijvoorbeeld). Deze elementen moeten dan wel over onderscheidend vermogen beschikken.

Het logo van Chiquita, waar recentelijk ook een uitspraak over is geweest, is een mooi voorbeeld. Het woord, en in iets mindere mate de dame met de bananen op haar hoofd, zijn dominant als je het gehele logo als merk vastlegt. Als je de achtergrond, het embleem, ook wilt beschermen, dan zul je die apart moeten registreren. Er is immers al snel geen sprake van overeenstemming in geval een merk alleen dit embleem heeft overgenomen en het woord en de grafische element wijken af. Reden te meer voor een aparte registratie en dat is wat Chiquita ook precies heeft gedaan.

 Chiquitas

           Embleem zonder het woord Chiquita en dame.                               Het volledige merk met het woord Chiquita en dame.

Maar is dit embleem dan wel onderscheidend? En zo niet, is dit embleem dan een merk geworden? Deze vragen kwam aan bod in de recente doorhalingszaak. De verzoekster van de doorhaling betoogde dat dit embleem erg gebruikelijk was in de markt en gaf een groot aantal voorbeelden van vergelijkbare emblemen. Het merk beschikt, volgens het Europese merkenbureau, inderdaad niet over voldoende onderscheidend vermogen en is dus nietig. Het logo is een banale vorm en de kleuren voegen ook al niet veel onderscheidend vermogen toe.

Zo snel gaf Chiquita het niet op en had aangevoerd dat het merk wel onderscheidend is geworden. Maar het Europese merkenbureau ziet alleen gebruik van het gehele logo en niet van het logo zonder het woord Chiquita en de dame. Het Europese merkenbureau ziet dus geen reden om aan te nemen dat het embleem onderscheidend is geworden.

Het komt erop neer dat het embleem worden doorgehaald. Een lelijke uitglijer voor Chiquita.

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP