Een uitglijer van de kunstenaar?

11 augustus 2022

De kunstenaar van het zeer controversiële en wereldberoemde bananenkunstwerk is aangeklaagd wegens plagiaat. Het kunstwerk ‘Comedian’ bestond uit een banaan die met ducttape aan een wand was geplakt. Uiteindelijk werd het voor €135.000,- verkocht.

In 2019, tijdens de Art Basel kunstbeurs in Miami, trok het werk van Maurizio Cattelans wereldwijde aandacht. Kunstenaar Joe Moford stelde al vrij snel na de beurs dat Cattelans zijn kunstwerk ‘Banana & Orange’ uit 2000 zou hebben gekopieerd. Mofords oudere werk is tweedelig: een sinaasappel die met plakband aan een groen schilderij op de muur is bevestigd en een apart kunstwerk waarop een banaan is afgebeeld die op een groene achtergrond is geplakt. Bovendien zou Morford zijn werk ‘Banana & Orange’ in 2000 hebben geregistreerd bij het US Copyright Office.

De Italiaanse kunstenaar heeft (natuurlijk!) nooit de originele banaan verkocht, wel een authentificatiecertificaat en instructies om het werk te installeren. Cattelan zou drie exemplaren van het werk hebben verkocht, evenals twee proefdrukken, voor meer dan $390.000. 

De advocaten van Cattelan vinden dat het werk van Morford “niet voldoende origineel is om bescherming te rechtvaardigen.” Uiteindelijk zal een Amerikaanse rechter moeten beoordelen of er sprake is van een uitglijer of niet.

Screenshot 2022-07-22 at 09.17.36

        © Joe Moford

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP