Gebruik uw merk op tijd zodat uw merkrecht niet in gevaar komt!

24 mei 2022

Een merkregistratie is de manier om uw merk te beschermen en een exclusief recht op het gebruik ervan te verkrijgen. Over het algemeen is een merkregistratie 10 jaar geldig en deze termijn kan steeds met een nieuwe periode van 10 jaar verlengd worden. Een merkrecht is echter niet grenzeloos. Er gelden wat beperkingen. U moet uw merk op tijd gebruiken! Hieronder leest u hoe dat zit met die gebruikseis.

Gebruikstermijn

Een van de belangrijkste beperkingen aan een merkrecht is de gebruikseis: vijf jaar na de registratie van uw merk (en in sommige landen al na drie jaar) moet u het merk in gebruik hebben genomen. Doet u dit niet, dan kan het merk vervallen worden verklaard. In geval van een conflict, bijvoorbeeld als de ander een gelijkend merk wil gebruiken, kunt u dan geen beroep doen op uw merkrecht. U begrijpt dat het tijdig in gebruik nemen van uw merken een belangrijke voorwaarde is voor een geldig merkrecht.

Wat is gebruik van een merk?

‘Symbolisch gebruik’ is niet voldoende om het merk in stand te houden. Het gaat erom dat u afzet probeert te vinden met het merk, dat u marktaandeel probeert te verkrijgen. Gebruik kan aangetoond worden door bijvoorbeeld facturen, brochures, productfoto’s en advertenties te overleggen. Het bewijs moet aantonen voor welke producten het merk in gebruik is, welk merk gebruikt is en wanneer en waar het gebruik heeft plaatsgevonden.

Voor welke producten of diensten?

U moet gebruik kunnen aantonen voor alle producten en/of diensten waarvoor het merk is ingeschreven.

Over welke periode?

Over het algemeen moet u in geval van een conflict gebruiksbewijzen kunnen overleggen over de afgelopen vijf jaar.

Hoe moet het merk gebruikt zijn?

Het merk moet gebruikt zijn zoals het geregistreerd is. Dit kan een struikelblok zijn, want merken veranderen vaak in de loop van de tijd. Een kleine wijziging van een logo kan al tot gevolg hebben dat het huidige gebruik niet als rechtsgeldig gebruik van het geregistreerde merk wordt gezien. Vaak is dit te ondervangen door een solide merkenportfolio, want als de naam uit het logo ook als woordmerk geregistreerd is, kunt u hierop terugvallen. Een wijziging van het logo heeft namelijk geen negatieve gevolgen voor de geldigheid van de woordmerkregistratie.

Wilt u weten of u aan uw gebruiksplicht voldoet? Neem dan contact met een merkenadviseur van Knijff op.

Misschien vindt u ons blog Pas op voor verkeerd gebruik van uw merk interessant of kijk onze video over gebruik van een merk.

Bij merkbescherming en het goed onderhouden van uw merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u advies over het tijdig gebruik van uw merkrecht? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

WILT U ADVIES OVER HET TIJDIG GEBRUIK VAN UW MERKRECHT?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP