Geen belang Vlaams Belang

18 november 2022

Als het alleen al om de publicitaire aandacht gaat, dan heeft Vlaams Belang, de Belgische extreemrechtse politieke partij, met haar laatste campagne haar doel al bereikt. Zo wordt het logo van IKEA in een parodie gebruikt voor een politieke boodschap. Zoals verwacht is IKEA niet blij en dat is groot nieuws in de Belgische media. IKEA maakt bezwaar en kondigt gerechtelijke stappen aan als deze campagne niet snel ophoudt.

Dit soort kwesties zijn in de regel erg interessant. Greenpeace nam bijvoorbeeld lange tijd de logo’s van grote vervuilers op de korrel in merkparodieën. En ook toen vonden de merkhouders dat niet leuk. Dit soort zaken zijn dan ook enkele keren voor de rechter geweest. Hierbij moet de vrijheid van meningsuiting van de gebruiker worden afgewogen tegen het belang van de merkhouder. Vrijheid van meningsuiting versus merkrecht dus, waarbij het belang van de merkhouder niet per se altijd voorrang krijgt.

In dit geval, mocht dit voor een rechter komen, zal een rechter weinig sympathie hebben voor de belangen van het Vlaams Belang. Dat je een merkhouder in een parodie op zijn daden wijst, ok, maar in dit geval wordt het logo van IKEA misbruikt terwijl IKEA er niets mee te maken heeft. Sterker nog, nu wordt een merk geassocieerd met extreemrechts, en dat is iets dat geen enkele merkhouder wil. Reden te meer voor het Vlaams Belang om snel de campagne te stoppen dus.  

 

Vlaams belang

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP