Het heavy metalgebaar als merk

12 januari 2023

De ‘sign of hornes’ is een bekend handgebaar. Met vele betekenissen en herkomsten. Volgens Wikipedia heeft dit gebaar in yoga het verjongen van het lichaam als betekenis. In India is dit een teken voor de leeuw en in het boeddhisme komt dit gebaar voor op beelden van Boeddha. In sommige landen zoals Brazilië en Mexico is dit een gebaar zelfs beledigend.

De bekendste toepassing van dit gebaar is die bij heavy metalconcerten. De band KISS heeft in Amerika getracht dit gebaar als merk te registreren maar heeft er later van afgezien.

Ook in de Europese Unie is dit teken recentelijk als merk ingediend. En wel door een Duits bedrijf. Dit merk is ingediend voor financiële diensten en diensten op gebied van bouw. De inschrijving van dit merk is echter geweigerd. Het Europese merkenbureau ziet dit merk niet zozeer als een gebaar maar als een emoticon van een gebaar dat ‘I love you’ betekent. Omdat het relevante publiek dit teken als emoticon ziet, heeft dit teken geen enkele merkfunctie en kan het dus geen producten of diensten onderscheiden.

De aanvrager verweert zich door te stellen dat het niet om een emoticon gaat (in de regel een pictogram van een hoofd) en ook geen gebaar betreft. Bovendien heeft het logo verschillende betekenissen of helemaal geen betekenis en is het niet algemeen bekend als ‘I love you’.

Hierop geeft het Europese merkenbureau toe dat de afbeelding geen emoticon is, maar wel emoji. De instantie blijft bij de eerdere mening dat de afbeelding zelf te banaal is en niet als merk zal worden opgevat. Om die reden mist het teken ieder onderscheidend vermogen.

De aanvrager is inmiddels in beroep gegaan. Wordt vervolgd dus!

Beeld bij tekst handgebaar.NL 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP