Het merk JISKEFET staat voor humor

16 november 2021

Dit stukje is niet afkomstig van Jiskefet. Maar gaat wel over Jiskefet. Die stelling is ongeveer vergelijkbaar met de conclusie van de kort-gedingrechter in de zaak Jiskefet tegen de Jiskefet Encyclopedie.

Het merkenrecht als middel om de publicatie van een boek tegen te houden is geen gebruikelijke strategie. Rechtszaken tegen publicaties worden meestal gebaseerd op aantasting van goede naam, smaad, laster, auteursrecht, of soms portretrecht. Een merk wordt meestal alleen in stelling gebracht wanneer iemand een product op de markt brengt alsof het afkomstig is van het merk van de eisende partij.

Geen gevoel voor humor

Maar dat is in deze zaak nu ook juist het geval, stellen de BV Jiskefet en twee van de oorspronkelijke makers. Het is duidelijk dat ze de inhoud van de door uitgeverij Noblesse gepubliceerde Jiskefet Encyclopedie maar matig vinden, gevoel voor context en humor ontbreken naar hun mening, maar of die inhoud ook echt onrechtmatig is, dat staat in dit kort geding niet ter discussie.  

Het gaat er Jiskefet alleen om dat het boek bij de lezer de indruk wekt dat het afkomstig is van de makers van het programma. Uitgeverij Noblesse trekt zo voordeel uit het onderscheidend vermogen van het merk Jiskefet en schaadt bovendien de reputatie van het merk. Het is ‘zonde dat er op deze meeliftende manier met hun gedachtengoed wordt omgegaan.’

Een bekend cabarettrio

Het oordeel van de rechter is duidelijk. Hoewel de rechter niet vindt dat de aanduiding ‘Jiskefet’ wordt gebruikt als productnaam, maar als onderdeel van de titel van het boek, stelt hij wel dat er sprake is van gebruik waarmee ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit de (nog altijd voortdurende) bekendheid van de naam en daarmee ook van het merk Jiskefet.

Het ‘bekende cabarettrio’ kan er daarom aanspraak op maken dat op de voorkant van het boek ‘duidelijk zichtbaar tot uitdrukking wordt gebracht dat het boek niet van haar afkomstig is en dat het niet met haar betrokkenheid of instemming is gemaakt’. Dat wil zeggen, een niet eenvoudig verwijderbare sticker, met een door de rechter gedicteerde tekst, op een door de rechter precies bepaalde plaats. Zo snel mogelijk. En geen grappen.

Screenshot 2021-11-12 at 15.54.07

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP