Het schuin geplaatste Diesel-merk

06 september 2021

Het muntenzakje. Of in herkenbaarder Nederlands, de coin pocket. Het kleine platte zakje in de rechter bovenhoek van de broekzak van uw spijkerbroek. Soms voorzien van een logo. En soms voorzien van een schuin geplaatste strook. Dan is het een spijkerbroek van Diesel. Want die schuin geplaatste strook, dat is een merk.

Dat zegt het Gerechtshof in Den Haag tenminste in een zaak tussen Diesel en Calvin Klein.

Spijkerbroekenfabrikant Diesel heeft een merkregistratie voor een schuine strook op de coin pocket. Een zogenaamd positiemerk. Dat wil zeggen een merk dat bestaat uit een op een bepaalde plaats op een product aangebracht element (zie afbeelding).

Geen merk?

Diesel vindt dat de horizontale strook met het merk Calvin Klein over gehele breedte van de coin pockets van de CK spijkerbroek inbreuk maakte op het positiemerk van Diesel. Calvin Klein antwoordt dat het positiemerk van Diesel nietig verklaard moet worden, omdat zo’n strookje heel gangbaar is in de spijkerbroekenmarkt en dat het schuine strookje van Diesel daar niet op significante en onderscheiden manier van afwijkt. Geen merk aldus Calvin Klein.

Het Gerechtshof kiest de kant van Diesel. Volgens het hof gaat het hier om een bijzondere schuine plaatsing die wèl significant afwijkt van wat gebruikelijk is in de markt en dat de plaatsing niet voor de hand ligt. Een opvallend en afwijkend detail. Het positiemerk van Diesel is dus een geldig merk.

Geen inbreuk?

Maar… van inbreuk door Calvin Klein op het positiemerk van Diesel is geen sprake. Het hof oordeelt dat het bij een positiemerk juist om die positie gaat, niet om het label zelf. Een stoffen label of merk op de coin pocket is op zich heel gebruikelijk, dus zolang de ongebruikelijke schuine positie niet wordt gekopieerd, is er geen gevaar voor verwarring. Ook op het (door het hof aangenomen) auteursrecht van Diesel op het merk maakt Calvin Klein om dezelfde redenen geen inbreuk.

Wel een geldig merk dus, maar geen inbreuk. Door de aard van het merk en de markt is de beschermingsomvang beperkt tot de schuine plaatsing van de strook, die het hof bijzonder noemt. Dat Diesel in een markt waarin zoveel merken op zoveel plaatsen op spijkerbroeken worden gebruikt, toch een positie heeft gevonden die als een origineel merk kan worden geclaimd, is misschien net zo bijzonder.

Diesel.techn.beelding

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP