Het typerende gele stiksel van Dr. Martens

16 maart 2021

“Its not class or ideology / colour creed or roots / the only thing that unites us / is Doctor Martens boots / hey.” (Alexei Sayle in The Young Ones, 1982)

In kort geding oordeelde de rechtbank Den Haag eind februari dat het gele stiksel in de zoolrand van de bekende Dr. Martens veterlaarzen een geldig merk is. En dat Van Haren met haar eigen veterlaarzen inbreuk maakt op dat merk. Nog preciezer: inbreuk maakt op dat positiemerk, want zo staat het gele stiksel van de Dr. Martins geregistreerd in het merkenregister.

De juridische term positiemerk is nog vrij nieuw, maar waar het naar verwijst, is minstens zo oud als het rode lipje aan de kontzak van een Levi’s spijkerbroek. Een positiemerk bestaat namelijk uit ‘de specifieke wijze waarop het merk op een product wordt aangebracht’. Een bepaald element op een product waaraan je toch heel goed kunt herkennen van welk hoofdmerk het product is. Zoals het rode lipje van Levi’s, de rode zool van Louboutin of het gele stiksel van Dr. Martens.

Maar niet elk element wordt zomaar als merk erkend, daar bestaan uitzonderingen op. De opvallende rode stip in de Tefal koekenpannen kon bijvoorbeeld niet als merk worden ingeschreven, omdat het publiek de stip niet zozeer als merk zou beschouwen, maar vooral als hitte-indicator.

Maar het gele stiksel in de zoolrand van Dr. Martens heeft wel onderscheidend vermogen, zo oordeelt de rechter in deze schoenenzaak, en is wel degelijk een geldig merk. Bovendien blijkt uit een groot aantal artikelen en publicaties dat het publiek het gele stiksel als zeer kenmerkend voor Dr. Martens beschouwt. ‘Het typerende gele stiksel’ scheef bijvoorbeeld de Elle en ‘ogenblikkelijk herkenbaar’ oordeelde NRC Handelsblad. Met betrekking tot de overeenstemmend gestikte veterlaarzen van Van Haren wordt verwarring, en daarmee inbreuk, dan ook aangenomen door de rechter.

Het positiemerk is een bijzonder merk. Bijzonder voor liefhebbers van het merkenrecht en in deze zaak zeker bijzonder voor de liefhebbers van Dr. Martens, the only thing that unites us.


Dr.martens 900x500pix

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP