Hoe checkt u uw merknaam?

06 september 2022

U heeft een nieuwe naam, maar is deze ook beschikbaar? Het laatste wat u wilt is inbreuk maken op reeds bestaande bedrijfsnamen of merken. Dit geeft een valse start en kan veel schade veroorzaken. Voorafgaand aan het vastleggen van uw merk is het daarom sterk aan te raden om onderzoek naar uw merknaam te doen.

U moet uw nieuwe naam in diverse registers checken:

  • Het register van de Kamer van Koophandel. Hier staan alle geregistreerde handelsnamen.
  • Het merkenregister. Hier staan alle geregistreerde merken in.
  • Google. Dit geeft enig inzicht in het gebruik van de betreffende naam.

De adviseurs van Knijff kunnen u hierbij helpen. De meeste bedrijven beginnen met een identiek onderzoek. Dit is een verkennend onderzoek. Mocht er al een identiek merk zijn en dit merk is een bezwaar, dan is het raadzaam om te kiezen voor een andere naam. Een identiek onderzoek is slechts een beperkt onderzoek. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een uitgebreid onderzoek als tweede stap. Dit onderzoek is een volledige risico-analyse; een beschikbaarheidsonderzoek. Na dit onderzoek weet u waar u aan toe bent.

Daarnaast is het goed om een handelsnaamonderzoek in de registers van de Kamers van Koophandel te doen. Knijff kan ook dit onderzoek voor u verzorgen. Gelijkende handelsnamen kunnen namelijk ook een bezwaar vormen voor gebruik en registratie van uw merk.

Uw merknaam opzoeken via Google is goed om een beeld te krijgen of een ander al dezelfde naam gebruikt. Het zegt echter niets over de rechten op een merk. Daarvoor zijn onderzoeken in de registers nodig. In onze blogs Welke merkonderzoeken zijn er? en Naar welke soort merken kan onderzoek worden gedaan? leest u hier meer over.

Naast het onderzoeken van uw nieuwe naam wilt u uw merk ook toe-eigenen. Lees verder over Maximale merkbescherming in 3 stappen.

Bij het onderzoeken en beschermen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk onderzoeken? Neem dan contact op met een merkenadviseur.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK ONDERZOEKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP