Is Booking.com een bekend en sterk merk?

31 augustus 2021

Je kunt het je bijna niet voorstellen, dat je vroeger, vooral buiten Europa, op de bonnefooi op reis ging. De Lonely Planet was daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Het eerste hotel was vaak al wel geregeld. De rest kwam daar wel, tijdens het rondreizen. Zo was er ruimte voor ongeplande avonturen na een tip van andere reizigers of je kwam zelf iets leuks tegen.

De hotellijst van Lonely Planet is tegenwoordig verwisseld voor de populairste hotels van Booking.com, de bekende website waarmee u waar ook ter wereld hotels en nu ook huizen boekt. De verleiding om de leukste plekjes al vooraf vast te leggen is dan ook erg groot. Jammer voor de spontaniteit, maar de voorpret is ook wel weer leuk.

Als consument weet u precies wat u kunt verwachten bij Booking.com: het boeken van hotels of andere zaken. Beide woorden ‘booking’ en de url ‘.com’ van de naam Booking.com hebben van zichzelf merkenrechtelijk weinig onderscheidend vermogen.

Een dergelijk merk is moeilijk te handhaven toch? Immers, beschrijvende woorden kun je merkenrechtelijk niet claimen. Dit klopt enerzijds. Anderzijds kunnen beschrijvende merken wel inburgeren wat betekent dat de consument de beschrijvende benaming als merk is gaan zien. Dit kan zeker opgaan voor Booking.com, dat is wereldwijd een bekend merk. Een dergelijk beschrijvend merk heeft echter wel vaak een juridische uitdaging: in elke procedure zal de geldigheid van het merk moeten worden aangetoond. Ook zijn in de regel merkenrechtelijke procedures vaker het geval: de kans dat een nieuw vakantieplatform een woord als booking in zich heeft is immers groter dan bijvoorbeeld in het geval van Corendon.

Zo was er laatst een Europese aanvraag van bookingeurope.com waar Booking.com tegen op moest treden. Volgens Booking.com zorgde bookingeurope.com niet alleen voor verwarring, maar liftte dit merk ook mee en deed het afbreuk aan de bekendheid en reputatie van Booking.com. Voor deze laatste grond moet bewezen worden dat een merk bekend is. Booking.com heeft divers bewijs ingediend, overtuigend bewijs, aldus het Europese merkenbureau: Booking.com is een bekend merk voor het verschaffen van hoteldiensten. Tussen de merken bestaat een duidelijke link en afbreuk is evident. Ondanks dat Booking.com een beschrijvend merk was, is Booking.com een bekend merk en kan dit merk dus succesvol optreden tegen bookingeurope.com.

B

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP