Is dit een fotoframe van Polaroid?

17 augustus 2021

De instant fotocamera van Polaroid... wie kent deze wereldberoemde camera niet? Een fotocamera die direct de foto uitprint: een concept dat ook meer dan 40 jaar na introductie nog steeds erg succesvol is. De vorm van de foto die uit de camera komt herkent iedereen, maar is het een geldig merk?

Deze foto is als beeldmerk geregistreerd in de Europese Unie en bestaat uit een frame.

Echter, een Duitse man betwistte de geldigheid van dit beeldmerk. Zijn argument was dat dit beeldmerk bestaat uit een eenvoudige geometrische figuur dat niet over onderscheidend vermogen beschikt. Hij diende diverse bewijsstukken in van algemeen gebruik van dit frame door derden en ook sommatiebrieven van Polaroid aan Fujifilm waarin het betwiste merk is ingeroepen.

Volgens de merkhouder, PLR IP Holdings, het bedrijf achter Polaroid handelt de wederpartij onrechtmatig. De Duitse man zou enkel een stroman zijn van Fujifilm die waarschijnlijk alle belang heeft bij het ongeldig krijgen van dit merk.

Het is volgens het Europese merkenbureau niet belangrijk wie de doorhalingsactie is gestart, want deze instantie kijkt enkel naar het juridische geschil. Twee vragen zal het Europese merkenbureau moeten beantwoorden. De eerste vraag luidt als volgt: is het beeldmerk inderdaad zo banaal dat het niet over onderscheidend vermogen beschikt (en de registratie nietig is)?

Als de eerste vraag met “ja” is beantwoord komt de tweede vraag aan de orde: heeft het merk dan in de tussentijd aan onderscheidend vermogen gewonnen zodat het merk alsnog onderscheidend is (zogenaamde inburgering)?

De eerste vraag wordt inderdaad instemmend beantwoord door de instantie. Het beeldmerk is dus niet onderscheidend. Een merk dat bestaat uit een zeer eenvoudige vorm is niet in staat om een boodschap over te brengen aan de consument die de consument kan herinneren. Een merk moet namelijk in staat zijn producten en diensten van een onderneming te onderscheiden.

Wellicht is het beeldmerk wel onderscheidend geworden? Immers, Polaroid is een wereldberoemde camera. Polaroid heeft uitvoerig bewijsmateriaal ingediend waar dit uit zou moeten blijken (waaronder marktonderzoeken). Maar de Europese instantie is streng: het bewijsmateriaal gaat veelal uit van foto’s die in dit frame zitten. Echter, het beeldmerk is het frame zelf met een wit vlak in het midden. Ook is het merk niet voor het product foto’s ingediend. De marktonderzoeken bevatten vragen die erg gekleurd zijn. De slotsom is dat bewijs van inburgering ontbreekt. En dat het beeldmerk van Polaroid haar merkrecht verliest. 

foto 

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP