Is een flagshipstore wel een winkel?

13 april 2022

Vlaggenschipwinkels en detailhandelsdiensten. Er zijn dingen die je beter niet kunt vertalen, als je wilt dat iemand je begrijpt. Dus hoewel het woord vlaggenschipwinkel eigenlijk veel mooier is, gaat het hier verder over flagshipstores en retail services.

En over merkenrecht natuurlijk. Want retail services is een dienst waarvoor je je merk kunt laten registreren: “het verzamelen voor rekening van derden van verschillende waren om de consument in staat te stellen ze gemakkelijk te bekijken en te kopen”.

Alles wat een winkel doet, kort gezegd. Lijkt duidelijk, totdat je de vraag krijgt of een flagshipstore dan eigenlijk ook wel een winkel is, volgens het merkenrecht.

Verzamelen en verkopen

De Bijenkorf, de gemiddelde supermarkt en Bol.com passen prima in de definitie. Die verzamelen verschillende producten, om ze te laten zien en te verkopen aan consumenten en doen dat voor rekening van derden, wat een onduidelijke vertaling is van ‘for the benefit of others’ in de oorspronkelijke Engelse tekst van de definitie. Die derden of others zijn andere fabrikanten en producenten.

Maar een flagshipstore verkoopt alleen maar eigen producten. En het merk van een flagshipstore kan daarom niet worden geregistreerd voor retail services, vindt het EUIPO, het Europese Merkenbureau. De verkoop van louter eigen producten is namelijk geen onafhankelijke dienst. Fabrikanten met een winkel waarin zij alleen hun eigen producten aanbieden, concurreren alleen op de markt voor die producttypes en niet op de markt voor winkels, is de redenering. De merkbescherming bij een flagshipstore zit dus alleen op de producten zelf, niet op de diensten van de winkel. Een niet meteen helder juridisch onderscheid.

Het EUIPO baseert deze stelling onder meer op rechtspraak van het Europese Hof van Justitie. Maar in die rechtspraak komt het verschil tussen gewone winkels en winkels die alleen producten van hun eigen merk verkopen alleen zijdelings ter sprake. In een uitspraak over de bescherming als merk van de lay-out van een flagshipstore van Apple, zegt het Hof van Justitie bijvoorbeeld dat het merk alleen ingeschreven kan worden voor retail services wanneer, heel kort samengevat, in de winkels ook sprake is van ‘verrichtingen’ die niet per se onderdeel uitmaken van de verkoop van de producten, bijvoorbeeld bepaalde demonstraties en workshops. Ook geen onderscheid dat uitblinkt in helderheid.

Geen gewone winkel

Nu zou je inderdaad kunnen zeggen dat een flagshipstore geen gewone winkel is, maar zijn de HEMA en de IKEA, die ook alleen maar eigen producten verkopen, dan ook geen gewone winkels volgens het merkenrecht? En is het onderscheid tussen verschillende soorten winkels überhaupt relevant? Daarover zou je best van mening kunnen verschillen.

Het zou dan ook mooi zijn als het Europese Hof van Justitie zich nog eens expliciet zou uitspreken over de reikwijdte van het begrip retail services. Tot die tijd geldt een andere uitspraak van het EUIPO: “Retail services is een onduidelijk en onnauwkeurig begrip en moet dienovereenkomstig worden aangewend.”

Bij de registratie van een merk is de precieze omschrijving van de waren en/of diensten van groot belang. Heeft u vragen over de waren en/of diensten waarvoor u uw merk wilt registreren of gebruiken? Onze adviseurs helpen u graag verder.

FSStore beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP