Is plagiaat een modewoord?

23 september 2022

Er gaat geen dag voorbij of iemand beweert dat een ontwerp of muzieknummer plagiaat is. Het lijkt wel alsof het woord plagiaat de laatste tijd een modewoord is geworden.

Een ander woord voor plagiaat is auteursrechtinbreuk: het overnemen van originele elementen uit een auteursrechtelijk beschermd werk. En dat op een zodanige manier, dat je niet kunt spreken van een nieuw auteursrechtelijk werk.

Bij plagiaatbeschuldigingen komt vaak niet aan de orde of er ook echt sprake is van inbreuk. De beschuldiging dat een ontwerp of nummer ‘wel erg lijkt’ is meestal al genoeg om het betwiste werk te ‘cancelen. Jammer, want soms is het best interessant te horen hoe een rechter hierover denkt.

In de meest recente plagiaatzaak ging het om het ontwerp van de Kroatische 1 euromunt. Op dit muntstuk staat een marter. Die marter zou wel erg lijken op de marter op een foto van een fotograaf. Voor deze fotograaf is de plagiaat duidelijk en schreeuwt moord en brand. Reden genoeg voor de ontwerper om het ontwerp terug te trekken. De vraag of het hier om plagiaat gaat wordt dus niet gesteld. De pose lijkt in elk geval wel, maar je mag je natuurlijk ook laten inspireren, zolang je maar een persoonlijke stempel toevoegt. De andere weergave van de marter zou in principe al voldoende kunnen zijn. Dat komen we helaas nooit te weten.

Coin met groene achtergrond

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP