Is Spinnen een soortnaam?

26 maart 2021

Voor een merk is er eigenlijk geen grotere eer dan te verworden tot soortnaam. Veel bekender kan een merk niet worden. Trampoline, videotape, hagelslag en heroïne, allemaal soortnamen die eens een merk waren. De merkhouder zelf zal er over het algemeen alleen niet zo blij mee zijn.

Doortastend optreden tegen gebruik van een merk door derden is belangrijk als je je merk wilt beschermen tegen verwatering tot een vrij te gebruiken soortnaam. Bij merken zoals, bijvoorbeeld, Spa en Memory voeren inbreukmakers vaak als verweer aan dat het inmiddels vrij te gebruiken soortnamen zouden zijn (een ‘spaatje’), maar Memory en Spa slaagden er in vele procedures en rechtszaken wel in om aan te tonen dat hun heel erg bekende merken nog lang niet zijn verworden tot soortnaam.

Of de inspanningen van Mad Dogg Athletics, de Amerikaanse houder van de fitness-merken SPIN en SPINNING ook succesvol zullen zijn is nog even afwachten. Een concurrent van Mad Dogg Atheletics, het eveneens Amerikaanse bedrijf Peloton, diende namelijk onlangs een verzoek in tot doorhaling van Mad Doggs merken SPIN en SPINNING hometrainers. Peloton produceert goed verkopende hometrainers - zeker in deze Corona tijd- die zeer geschikt zijn om mee te spinnen. Volgens Peloton zouden de merken SPIN en SPINNING door de wereldwijde spinning-rage verworden zijn tot soortnaam. Het aanschrijven door Mad Dogg aan alles en iedereen in de fitness wereld wegens merkinbreuk getuigt eerder van intimidatie dan van handhaving.

Mad Dogg stelt echter dat het verzoek tot doorhaling van Peloton een wraakactie is voor een paar weken eerder door Mad Dogg tegen Peloton aanhangig gemaakte rechtszaak wegens octrooi-inbreuk. Van een soortnaam zou ook helemaal geen sprake zijn, aldus Mad Dogg in een persbericht; Mad Dogg heeft de befaamde merken Spin en Spinning bedacht, de hele spinning rage in gang gezet en honderdduizenden Spinning-leraren opgeleid. Haar merkrechten heeft ze al die tijd keurig gebruikt, gelicentieerd en gehandhaafd.

Een terecht verzoek tot doorhaling of een tactische zet in een rechtsgeschil? Hopelijk weegt de wereldwijde gratis publiciteit voor hun merken en producten in ieder geval op tegen de ongetwijfeld torenhoge proceskosten in dit geschil.


Mad Dogg

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP