Italiaanse Moretti dwarsboomt plannen van Heineken’s Moretti

26 juli 2022

Heineken heeft een lekker Italiaans biertje in het assortiment: MORETTI. Dit merk is al sinds 1996 eigendom van Heineken, dus het bestaat al een tijdje. Aangezien een ‘Italiaans biertje’ in Nederland zeer populair is afgelopen jaren, zag Heineken de kans schoon dit bier groot te introduceren in ons land. En met succes, want Moretti blijkt de beste ‘beer launch’ in de afgelopen 5 jaar.

Voor Heineken was dit succes des te meer reden om kritisch naar de merkenportfolio te kijken: welke merken zijn er zoal geregistreerd en dekt dat alle plannen? De slotsom was ongetwijfeld dat er ruimte is voor een aanvullende aanvraag. Dit keer niet voor bier, want dat is wel afgedekt, maar voor etenswaren, fruitsappen, andere alcoholische dranken en horeca-diensten. Met het oog op toekomstige nieuwe producten of zelfs een bar, een slimme zet.

Echter het merk MORETTI was al geregistreerd, waardoor het inschrijven van nieuwe producten voor dit merk niet zo 1-2-3 mogelijk bleek. Het Italiaanse wijnproducent Poderi Moretti diende een oppositie in op basis van oudere Italiaanse merken MORETTI.

Een dergelijke oppositie wordt vrijwel altijd ingediend op basis van risico van verwarring. Deze ruimere beschermingsgrond wordt ook ingeroepen als het een bekend merk betreft. Maar er is nog een oppositiegrond: identiek merk versus identiek merk voor identieke producten en diensten. Deze grond wordt nooit daadwerkelijk toegepast, aangezien er niet vaak sprake is van identieke merken, maar in dit geval wel. Het Europese merkenbureau vindt dat de merken en producten identiek zijn en presenteert dan ook de volgende uitkomst: inbreuk!

Moretti bier en wijn.tiny

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP