King of Pop: kan een bijnaam een merk zijn?

25 oktober 2021

Vingers omhoog: wie denkt er bij ‘King of Pop' niet aan Michael Jackson? Tweede vraag: kunt u King of Pop als merk registreren en zo verhinderen dat iemand anders het gebruikt?

De Vlaamse radiozender Studio Brussel ontving vorige week een brief van de erven Michael Jackson. Het muziekprogramma King of Pop, een muziekquiz waarbij de winnaar wordt gekroond met de title King of Pop, zou inbreuk maken op het merkrecht van de erven Jackson op de eretitel King of Pop. De erven verzochten de radiomakers dan ook vriendelijk om het inbreukmakende merkgebruik te staken. Onmiddellijk.

De programmamakers waren verbaasd. Op zijn minst waren ze zich er niet van bewust dat King of Pop een beschermd merk was en op zijn meest waren zij zeer verontwaardigd dat King of Pop überhaupt als merk beschermd zou kunnen worden.

Kun je alles registreren?

"Je kan in het merkenrecht alles registreren: eigenlijk is er geen limiet op" stelde een Leuvense hoogleraar in een nieuwsbericht over deze zaak. Nou is alles wel heel erg veel, maar een slogan of een uitdrukking kan in beginsel inderdaad prima als merk worden beschermd. In beginsel, want dat geldt niet voor alle slogans of uitdrukkingen.

King of Pop zou een twijfelgeval kunnen zijn. In 2020 stond Michael Jackson bovenaan Forbes' lijst van best verdienende overleden beroemdheden en niemand zal er aan twijfelen dat de naam Michael Jackson nog steeds een sterk en waardevol merk is. Maar is zijn bijnaam dat ook?

In het merkenrecht is de herkomstaanduiding de belangrijkste functie van een merk. Een merk moet kunnen dienen om de herkomst aan te geven van de producten of diensten waarvoor het wordt gebruikt. Een woordmerk kan dat, en een beeldmerk, maar ook een vormmerk (een verpakking), een kleur, een geluid of… een slogan (‘just do it’). En wat is zo’n bijnaam nou meer dan een soort slogan?

Ik wil ook een bijnaam

Maar dan is het nog wel de vraag of het de erven van Michael Jackson zijn die recht hebben op de bijnaam. Of hebben zijn fans die ooit bedacht en gebruikt als eretitel? En mag iedereen hem daarom (blijven) gebruiken? Daar is een aardige anekdote over.

Michael Jackson belde op een dag zelf zijn platenmaatschappij en zei: “Ik wil ook een bijnaam, net als ‘The Boss’ of ‘The King’. De platenmaatschappij vreesde echter dat hij zich onsterfelijk belachelijk zou maken met zo’n zelfverzonnen bijnaam en Jackson besloot het daarom maar zelf te regelen. Korte tijd later liet hij via zijn persagentschap een persbericht uitgaan dat Michael Jackson de King of Pop was. Om de bijnaam ook goed te laten inburgeren, mochten tv-zenders zijn nieuwe clip alleen maar uitzenden als zij hem de King of Pop noemden. VJ’s bij MTV moesten hem twee keer per week King of Pop noemen en ter controle zelfs bijhouden wanneer zij dat precies gezegd hadden.

De meeste merken worden minder effectief uitgerold… Als er iemand recht heeft op het merk King of Pop lijken de erven Jackson wel het meest in aanmerking te komen.

King of Popcorn

Maar wat als zo’n slogan of bijnaam ook nog iets anders kan betekenen? Ook de popcornfabrikant die de domeinnaam www.kingofpop.com gebruikte ontving een brief van de erven Jackson. Tot een rechtszaak kwam dat minder duidelijke geschil echter uiteindelijk niet. De zaak werd geschikt en de domeinnaam verwijst nu naar michaeljackson.com.

Geen makkelijk merk om te handhaven misschien, maar met wat goede wil en veel doorzettingsvermogen lukt het de erven Michael Jackson waarschijnlijk wel om King of Pop effectief als merk te beschermen.

King of pop. tekst bij beeld

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP