Kleine Wendy’s tegen grote Wendy’s

13 november 2021

“Hadden ze niet verwacht van zo'n Zeeuwse boerenlul. Mijn baas is van de principes, niemand hoeft hem te vertellen wat er op zijn gevel mag staan en wat niet." Aldus de bedrijfsleider van snackbar Wendy’s uit Goes.

Wendy’s tegen Wendy’s. David tegen Goliath in Goes. En ook hier wint de underdog.

Al sinds 1997 is snackbar Wendy’s uit de Koningstraat in Goes verwikkeld in een conflict met hamburgergigant Wendy’s uit de Verenigde staten. De Amerikaanse Wendy’s wil graag uitbreiden in Europa, maar ziet de pogingen om haar merk Wendy’s te registreren stranden op de Zeeuwse kust.

En nu, 24 jaar na de eerste schermutselingen, oordeelt het Gerechtshof in Den Bosch dat snackbar Wendy’s gewoon een geldig merk heeft en zich kan verzetten tegen de registratie van het merk Wendy’s door de Amerikaanse keten. Dat wil zeggen, tegen de registratie voor horecadiensten. Voor de producten zelf, hamburgers, frituursnacks, mogen de Amerikanen hun merk wel registreren.

Normaal gebruik

Het gerechtshof oordeelde dat de snackbar het merk Wendy’s normaal heeft gebruikt. En daarbij doelt het Hof op het belangrijke merkenrechtelijke begrip ‘normaal gebruik’. Als een merk namelijk niet normaal gebruikt wordt, kan het vervallen worden verklaard. De wettelijke vereisten voor ‘normaal gebruik’ zijn dan ook redelijk nauwkeurig uitgewerkt in wetgeving in jurisprudentie.

Wat normaal gebruik is wordt grotendeels bepaald door de desbetreffende markt. In dit geval de Nederlandse fastfoodmarkt. Typerend voor die markt is dat in Nederland de buurtsnackbars de snackbarmarkt domineren. Het is, kort gezegd, in Nederland normaal dat een snackbar niet meerdere vestigingen heeft, geen keten is, lokaal gericht is en geen hele hoge omzet draait.

Wel voor horecadiensten

Wendy’s uit Goes is dus een hele normale Nederlandse snackbar en heeft haar merk ook op normale manier gebruikt, op de gevel, op bonnetjes, op zakjes, in advertenties et cetera. Haar Beneluxmerk Wendy’s is dus gewoon een geldig merk, ook al is het niet gebruikt in de andere Beneluxlanden en zelfs niet buiten Goes. Althans, een geldig merk voor horecadiensten.

Niet voor snackproducten

Het merk van de Zeeuwse Wendy’s stond echter niet alleen geregistreerd voor diensten, maar ook voor de snackproducten zelf. En voor die producten is de Nederlandse markt weer heel anders. Leveranciers van snacks en snackproducten zijn gemiddeld juist vrij omvangrijk en leveren grootschalig aan andere bedrijven en in meerdere regio’s en landen. Dat doet een buurtsnackbar niet, waardoor er geen sprake is van merkenrechtelijk ‘normaal gebruik’ voor de producten zelf.

Dochters

Snackbar Wendy’s is dus een normale snackbar, maar geen normale snackproductenfabrikant. Snackbar Wendy’s kan wel optreden tegen de komst van andere snackbars of restaurants met de naam Wendy’s, maar niet tegen hamburgers en andere snackproducten van het merk Wendy’s in, bijvoorbeeld, de supermarkt.

Voor de Amerikaanse fastfoodketen al met al een tegenslag in een zaak die waarschijnlijk nog wel vervolgd zal worden, binnen of buiten de rechtbank. Misschien dat een mooi menselijk detail beide partijen nog wat nader tot elkaar kan brengen: beide partijen zijn genoemd naar de dochter van de oprichter. Beide dochters kunnen trots zijn op wat hun vaders hebben bereikt.

beeld bij tekst NL

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP