Kwade trouw is ook een strategie (helaas)

28 september 2021

Je hebt goede en slechte merkstrategieën. Een goede zorgt voor optimale bescherming in de landen waar je onderneemt en in de landen waar je nog wilt gaan ondernemen. Een slechte merkstrategie komt in twee smaken: slecht voor jezelf of slecht voor een ander. De recente AGATE-zaak is, heel opmerkelijk, een goed voorbeeld van beide slechte opties.

AGATE is een van oorsprong Chinees merk voor autobanden. In Bulgarije worden de AGATE-banden vanaf 2014 verhandeld door Omnifak. Maar noch Omnifak, noch het Chinese moederbedrijf hebben het merk AGATE laten vastleggen. In 2017 registreert een concurrerende Bulgaarse bandenfabrikant het merk AGATE wèl als EU-merk. Vrijwel onmiddellijk daarna maakt deze bandenfabrikant bezwaar tegen het gebruik van het merk door Omnifak en benadert de klanten van Omnifak om geen zaken meer met Omnifak te doen, maar met de ‘echte’ merkhouder. En als klap op de vuurpijl biedt de banden concurrent het Chinese moederbedrijf de merkregistratie aan voor 36 miljoen euro. Het Chinese moederbedrijf start een procedure bij het Europese Merkenbureau om de merkregistratie te laten vernietigen wegens kwade trouw. En wint.

Kwade trouw

Het Gerecht van de EU stelt in de uitspaak in hoger beroep dat er sprake is van kwade trouw als het oogmerk van een merkregistratie niet is om op ‘een eerlijke wijze deel te nemen aan de mededinging, maar om afbreuk te doen aan de belangen van derden op een wijze die niet strookt met de eerlijke gebruiken’. En dat was hier volgens het Gerecht zeker het geval.

Het Gerecht geeft daarbij wel aan dat het een poging was van de bandenconcurrent om voordeel te halen uit het verzuim van het Chinese moederbedrijf om zelf het merk AGATE in de Europese Unie te laten vastleggen.

En dat is de kern van deze zaak. Voordeel uit verzuim. Had het Chinese moederbedrijf het merk AGATE meteen laten registreren in de EU, dan was haar het hele conflict bespaard gebleven, inclusief de kostbare vier jaar durende rechtszaak. Alsof je de voordeur wijd laat openstaan als je met vakantie gaat. De inbrekers zijn dan natuurlijk te kwader trouw, maar hoe fijn was het geweest als je de voordeur gewoon goed op slot had gedaan?

beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP