Leffe kan niet leven met Leff

14 februari 2022

Soms lijkt het wel of drankmerken verantwoordelijk zijn voor de driekwart van alle ruzies over merkinbreuk. En kledingmerken voor de rest.

Nu gaan drank en conflicten wel vaker hand in hand, maar dat verklaart natuurlijk niet alles. Komt het door het enorme aantal verschillende drankmerken, of door het sterke imago van veel drankmerken, waar inbreukmakers graag bij aanhaken? Wordt bij het bedenken van nieuwe drankmerken niet altijd even helder meer nagedacht, of is er gewoon heel veel geld mee te verdienen?

Dat laatste, geld verdienen door inbreuk maken, speelt niet altijd een rol. Bij de vele zaken over Champagne waarschijnlijk wel, maar bij een recent conflict in de markt voor speciaalbieren lijkt van kwade opzet geen sprake.

1000 biertjes

Het was de grote droom van de Bretonse pensionado Philippe Le Saux om ooit misschien wel 1000 biertjes per maand te brouwen. Op ambachtelijke wijze. Zelf brouwen en zelf verkopen in de omgeving van zijn loods in Bretagne. Armorica, zoals het daar in de tijd van Asterix heette, want die vergelijking wordt in deze zaak al snel gemaakt.

Philippe Le Saux noemde zijn brouwerij namelijk Brasserie Artisanal du Leff, naar de rivier die door zijn geboortedorp Lanleff stroomt. En daarmee laadde de kleine brouwer uit het kleine dorpje de toorn van de allergrootste brouwerij ter wereld op zich, het Braziliaans-Belgische AB InBev.

InBev is de huidige eigenaar van het biermerk Leffe. Dat begon in het jaar 1240 ook als een heel klein speciaalbiertje, in de Notre-Dame de Leffe, een abdij van Norbertijner kanunniken. Inmiddels is Leffe in Frankrijk alleen al goed voor zo’n 1,5 miljoen hectoliter bier per jaar.

Rocambolesque

C'est un peu rocambolesque tout ça’, ‘het is een beetje merkwaardig allemaal’, aldus de pensioengerechtigde. Misschien wel. Maar aan de andere kant, wat had InBev dan moeten doen?

InBev heeft zijn merkbewaking ongetwijfeld goed op orde. De Bretonse brouwer liet Leff als merk inschrijven in het Franse Merkenregister, die inschrijving werd vervolgens opgemerkt door de wakkere merkadviseurs van InBev, dat vervolgens oppositie instelde tegen de registratie van het merk van de kleine brouwer. Leff en Leffe lijken tenslotte best erg veel op elkaar.

Zo bescherm je je merk. Want als het je toestaat dat het merkenregister en de markt vol loopt met sterk overeenstemmende merken, dan is jouw biermerk al snel ‘verwaterd’, zoals dat letterlijk in het merkenrecht wordt genoemd. En niets meer waard. Nothing personal, just business.

Ook geïnteresseerd in effectieve merkbewaking? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze merkenadviseurs. Wij staan u graag terzijde, bij registratie èn bescherming.

Leff vs Leffe

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP