Let op: merken met gezondheidsclaims

19 april 2022

Let even goed op als u uw merk voor levensmiddelen gebruikt. Alle merken met voedings- en gezondheidsclaims moeten nu voldoen aan de eisen van de Europese Claimsverordening. Aan de laatste overgangsperiode kwam begin dit jaar een einde, waardoor er ook geen uitzondering meer wordt gemaakt voor oudere merken.

Een merk met een voedings- of een gezondheidsclaim mag alleen nog maar gebruikt worden voor levensmiddelen in combinatie met een uitgebreidere voedings- of gezondheidsclaim die voldoet aan de bepalingen van die Europese verordening.

Welke merken zijn dat?

Sommige merken bevatten zelf een claim. Woordmerken met een bestanddeel als ‘fit’ (Vifit), ‘vitaal’(LucoVitaal), ‘detox’, ‘dieet’ of ‘suikervrij’, of beeldmerken met een hartje of een stethoscoop impliceren meestal dat een product goed is voor je gezondheid. En ook slogans kunnen als merk geregistreerd zijn. Een mooi (Amerikaans) voorbeeld is Breakfast of Champions, dat moet wel een gezond ontbijt zijn! (of doping bevatten natuurlijk). Meestal is het wel vrij duidelijk of een merk de suggestie wekt dat het levensmiddel in de verpakking goed is voor je gezondheid.

Zijn die merken nu verboden?

Nee. Een merk dat zo’n voedings- of een gezondheidsclaim impliceert, is niet verboden. Het mag gewoon worden gebruikt, zolang het dus maar wordt gebruikt in combinatie met een uitgebreidere voedings- of gezondheidsclaim die voldoet aan de bepalingen van de Europese regelgeving.

Het doel van die regelgeving is dat de consument er altijd op moet kunnen vertrouwen dat zo’n claim op het product en in advertenties ook echt waar is en wetenschappelijk onderbouwd is. Een speciaal register (het EU Register of Nutrition and Health Claims) bevat een opsomming van alle goedkeurde en afgekeurde gezondheidsclaims en alle toegestane voedingsclaims. De claim ‘suikervrij’ mag bijvoorbeeld alleen worden gebruikt als een product per 100 gram minder dan 0,5 gram suiker bevat. In Nederland ziet de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) toe op de naleving van de regelgeving.

Bij twijfel…

Omdat de Claimsverordening voor een groot deel al langer van kracht was, zullen veel bestaande merken inmiddels voldoen aan alle regels en voorwaarden. Bij twijfel, en zeker bij de registratie van een nieuw merk is het zeker aan te raden om contact op te nemen met een van onze merkenadviseurs. Wij helpen u graag.

Claim

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP