Lewis Hamilton incasseert wederom verlies

04 februari 2022

Lewis Hamilton wilde waarschijnlijk niets liever dan rust na het tumultueuze verlies in de slotrace van de Formule 1, maar de gifbeker moest helemaal leeg. Naast het racen had hij namelijk een aanvraag lopen (uit 2015) bij het Europese merkenbureau van het Europese merk LEWIS HAMILTON voor juwelen, horloges en de verkoop van deze producten. Na een oppositie van het bedrijf Hamilton (dochter van Swatch) is de aanvraag van Lewis Hamilton recentelijk afgewezen door het Europese merkenbureau. Dat deze oppositie al sinds 2015 speelt duidt op fikse onderhandelingen tussen partijen. Maar blijkbaar hebben die niet tot een schikking geleid en moest het Europese merkenbureau zich alsnog hierover buigen.

Het bedrijf Hamilton had zelf het merk al meerdere malen vastgelegd. Dat was direct een punt van verweer van Lewis Hamilton: want was de tweede aanvraag dan niet te kwader trouw gebeurd? Enkel en alleen om de gebruikstermijn kunstmatig te verlengen om zo te voorkomen dat er bewijs van gebruik in procedures overlegd moet worden? De laatste tijd staan herhalingsaanvragen onder een vergrootglas en worden veel strikter bekeken. Maar in dit geval vond het Europese merkenbureau dat er geen sprake was van kwader trouw nu de omschrijving van het tweede merk breder was en er geen omstandigheden zijn aangevoerd die kwader trouw doen vermoeden. Bovendien moet deze vraag in een afzonderlijke nietigheidszaak beantwoord worden en niet in een oppositieprocedure,.

Een ander punt van discussie was de bekendheid van Lewis Hamilton. Lewis Hamilton, aldus Lewis Hamilton, is zodanig bekend dat de consument de producten direct herleidt aan de coureur en niet aan enig ander merk. Dit creëert een conceptueel verschil. Hij doelt daarbij op de beslissing van het Hof van Justitie in de Massi/Messi zaak. Massi had een oppositie ingediend tegen Messi die onder zijn naam sportschoenen en kleding wilde uitbrengen. Messi is volgens het Hof van Justitie dusdanig bekend, dat dit een conceptueel verschil teweegbracht waardoor er geen overeenstemming was tussen de merken Massi en Messi. Massi verloor de zaak.

Het Europese merkenbureau gaat niet in mee in het argument van Lewis Hamilton dat er een conceptueel verschil is. Volgens deze instantie is Formule 1 niet zo populair als voetbal. Bovendien ging het in de Messi zaak over kleding. Voetbal en voetbalshirts zijn logisch aan elkaar verbonden, Formule 1 en horloges zijn dat niet.

Al met al werd het jaar 2021 werd niet heel fraai afgesloten voor Lewis; geen wereldkampioen en geen Europees merk LEWIS HAMILTON. Hopelijk zit het hem meer mee in 2022!


Beeld bij tekst Lewis

  

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP