Linksgedraaide frietjes maken inbreuk

10 mei 2022

 

En rechtsgedraaide ook. Maar platte niet. Dat is het oordeel van de rechter in een nieuwe episode in de twist over de Rustic Twists van snackmaker McCain. Eerder eiste McCain zelf al de nietigheid van een Europees patat-modelrecht van concurrent Simplot en begon Simplot een kort geding tegen McCain.

Die nietigheidsactie was tevergeefs en McCain verloor het kort geding. Na het kort geding volgde een bodemprocedure en ook daarin trekt McCain nu aan het kortste eind. De gedraaide frietjes van McCain maken inbreuk op het modelrecht van Simplot en moeten van de markt.

Het vormgevingserfgoed bij snacks, technische bepaaldheid door geoctrooieerde snijbladen en de geïnformeerde gebruiker van aardappelproducten. Niet iets waar je meteen aan denkt wanneer je de mayonaise alvast uit de koelkast haalt. Maar ja, in een rechtszaak wordt natuurlijk alles uit de kast gehaald en blijft niets onbesproken.

Daardoor weten we nu ook dat de functionele en technische voordelen van de Sidewinder (de patatjes van Simplot) de ontwerpvrijheid van de ontwerper van aardappelproducten uiteindelijk niet hebben beperkt, waardoor het patatmodel een ruime beschermingsomvang heeft. En we weten dat het Italiaanse Snackmodel (modelregistratie 1996PTO000007-0006) en het Broodmodel (001057921-003) als vormgevingserfgoed toch aanzienlijk verschillen van het gedraaide patatmodel van Simplot, omdat ze ‘meer de vorm hebben van een cilinder met opzij gebogen, smallere uiteinden’. Er schuilt, kortom, een wereld van details achter zo’n versgefrituurd aardappelpartje.

Maar al die details leiden wel tot een heel simpel oordeel: ze lijken wel erg veel op elkaar, die verdraaide frietjes van Simplot en McCain.

Een oordeel waardoor de Rechtbank Den Haag aan het eind van het vonnis trouwens nog wel op een probleem stuit. De linksgedraaide en rechtsgedraaide patatjes mogen dan wel inbreuk maken, maar in een zak Rustic Twist van McCain zitten ook nog platte patatjes en die maken geen inbreuk.

Rustic Twist-1

 

Is het dan wel redelijk om alle zakken terug te halen uit de winkel en alle patatjes te vernietigen? Na een zorgvuldige analyse blijkt dat een zak ongeveer 70% inbreukmakende Rustic Twists bevat, waardoor recall en vernietiging toch proportioneel zijn, is het harde oordeel van de rechtbank. De goede patatjes worden zo weer eens het slachtoffer van de slechte patatjes.

McCainvsSimplot-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP