LNSTAGRARN is ook INSTAGRAM

08 april 2022

Typosquatting. Spelfoutkraken. Misleiding met spelfouten. Klinkt vreemd, maar is heel gebruikelijk. Vaak heel opvallend bij merkkleding (denk aan Calvim Klain onderbroeken of Abibas sportschoenen), maar juist weer heel onopvallend in misleidende domeinnamen.

Wie trapt er nou in een verkeerd gespelde domeinnaam? ‘lk niet!” zult u zeggen. Maar heeft u dan gezien dat de hoofdletter i aan het begin van de vorige zin eigenlijk een kleine letter L is? En zo zijn er meer. In een domeinnaam in de adresbalk van een internetbrowser lijkt de twee v’s van vv al snel op een w, ziet een nul eruit als een letter o, en lees je rn heel makkelijk als m. In het kleine, compacte lettertype van een browser vallen de typo’s in ABNArnro.nl en lnstagrarn.net niet meteen op. Onopvallende oplichting.

Alsof merkhouders al niet genoeg te doen hebben. Nu moeten ze dus ook nog op zoek naar hun merk in typografische camouflage. Zoals lnstagrarn.net.

Voldoende herkenbaar

Uit een zoekopdracht naar ‘instagram’ kwam de domeinnaam lnstagrarn.net (LNSTAGRARN) waarschijnlijk niet meteen naar voren. Maar toen de merkjuristen van Instagram uiteindelijk op die domeinnaam stuitten, ondernamen ze wel meteen actie. Ze dienden een klacht in bij het Arbitration and Mediation Center van het World Intellectual Property Office (WIPO), wonnen de zaak en kregen de domeinnaam zelf in handen.

Uit de beslissing in de zaak over lnstagrarn.net blijkt dat ook een domeinnaam met een ‘gebruikelijke, overduidelijke of bedoeld verkeerd gespelde merknaam’ verwarringwekkend kan overeenstemmen met dat merk, als zo’n domeinnaam ‘voldoende herkenbare aspecten’ van dat merk bevat. Bovendien leert de ervaring dat dergelijke spelfouten meestal ook bedoeld zijn om gebruikers in verwarring te brengen, waardoor kwade trouw aannemelijk is. Dat was in deze zaak ook overduidelijk het geval en de domeinnaam moest dan ook worden overgedragen aan Instagram.

Speciale geschillenprocedure

Een rechtszaak kost vaak veel geld en tijd, maar bij het WIPO kan iedereen vrij gemakkelijk een klacht indienen over een inbreukmakende of te kwader trouw geregistreerde domeinnaam. Vrijwel alle generieke topleveldomeinnamen (.com, .org, .biz) en landcodes (.nl, .be) doen mee met deze geschillenregeling.

Heeft u vragen over merkbescherming, domeinnaamregistraties of inbreukprocedures? Onze adviseurs helpen u graag verder.

Domeinnaam

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP