Looking famous

15 december 2022

Een nieuw merk. Een nieuw logo. Als ondernemer hoop je dat je nieuwe product of dienst daarmee een vliegende start krijgt. Maar wat als je het lot een handje helpt en met een leuk grapje (een knipoog naar een bekend merk) je merk lanceert?

Talloze merken gingen ervoor. Een voorbeeld van een paar jaar geleden is een frisdrank genaamd John Lemon. Onder druk van Yoko Ono werd deze naam toen aangepast.

Recentelijk zagen wij er weer twee waarbij het logo zelfs als merk is aangevraagd.

In Italië is het merk JUST DO EAT ingediend. Een nogal vette knipoog naar Nike. En in Rusland DARTH VAPER als merk voor een elektrische sigaret. Geestig, zonder meer. Maar mag dit? Het is nogal evident dat deze merken meeliften op de reputatie en het onderscheidend vermogen van de bekende merken (NIKE en de film Star Wars). NIKE en Walt Disney zullen dit niet leuk vinden en een oppositie willen indienen en de bekendheid van hun merken inroepen (we gaan er maar gemakshalve van uit dat Walt Disney Darth Vader als merk heeft geregistreerd). Beide bedrijven zullen dan wel de bekendheid van de merken moeten bewijzen, vrijwel altijd een tijdrovend en lastig klusje.

Voor het beginnende bedrijf is een dergelijke procedure gratis reclame, wat helaas dit soort merken in de hand werkt. Wel heeft uiteindelijk een dergelijk merk geen toekomst, een ondernemer kan dus beter zijn eigen originaliteit en creativiteit aanspreken.

Darth Vaper.beeld bij tekst 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP