Merkenrechtelijk Frankensteinen

08 februari 2022

Af en toe duikt er een nieuwe term op in het merkenrecht. Meestal iets weinig verkwikkends als ‘hologrammerk’ of ‘olfactorisch’, maar soms iets mysterieus en spannends als ‘frankensteinen’. De term werd onlangs voor het eerst gebruikt in een vonnis van de Rechtbank Gelderland.

Frankensteinen is een werkwoord. Buiten het merkenrecht wordt het werkwoord, zo blijkt, ook gebruikt wanneer iets met een stroomstoot tot leven kan worden gewekt: “Wacht even, mijn telefoon is dood, ik moet hem even frankensteinen.” Een hele nuttige uitdrukking. In het merkenrecht heeft het werkwoord echter betrekking op de fase die in Mary Shelley’s bestseller voorafgaat aan die stroomstoot: het aan elkaar naaien van gebruikte onderdelen.

Je kunt geoorloofd frankensteinen en ongeoorloofd frankensteinen. Het vonnis van de Rechtbank Gelderland betreft een geschil tussen twee IT-bedrijven, een fabrikant en een tussenhandelaar. De fabrikant stelt dat de handelaar zich schuldig heeft gemaakt aan inbreukmakende parallelimport - kort gezegd het importeren van merkproducten die door de merkhouder, de fabrikant, eerder buíten de afgeschermde EU/EER-markt in de handel zijn gebracht.

Door bestaande servers van de fabrikant te modificeren met die illegaal geïmporteerde onderdelen, zou er sprake kunnen zijn van ongeoorloofd frankensteinen van merkproducten. De fabrikant heeft naar “eigen zeggen geen bezwaar tegen het modificeren van servers door daar bijvoorbeeld extra opslagcapaciteit aan toe te voegen, hetgeen in de praktijk ook veelal gebeurt, zolang dit maar niet wordt gedaan met (nieuwe of gebruikte) onderdelen van servers verkregen uit de ongeoorloofde parallelimport en men het originele serienummer intact laat.”

Geoorloofd frankensteinen wordt dus ongeoorloofd frankensteinen als bepaalde onderdelen illegaal zijn verkregen, bijvoorbeeld door merkinbreuk. (In het boek en de film waren natuurlijk àlle onderdelen illegaal verkregen).

Een curieuze, maar mooie term. En uitermate geschikt voor andere merkenrechtelijke kwesties, ongeoorloofde en geoorloofde. Denk aan de recente Ferrari-zaak waarin een saaie Ferrari met wat onderdelen werd gefrankensteind tot een spannende Ferrari, aan het frankensteinen van merkdranken tot mixdrankjes of aan de jassen van modeontwerper Duran Lantink, die niet-verkochte kleding van grote merken in stukken knipt en frankensteint tot nieuwe kledingstukken.

Hopelijk een blijvertje, die term.

beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP