Metaverse en intellectueel eigendom

21 september 2021

Onlangs verkondige Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, dat Facebook vol in gaat zetten op Metaverse.

De scheiding tussen de echte wereld en de digitale wereld is nu al vager aan het worden met spelletjes als Pokemon Go waar je digitale Pokemons kunt vangen in een werkelijke omgeving, zichtbaar op je telefoon (dit met behulp van “augmentend reality”). Met Metaverse worden de diverse virtuele werelden met elkaar gekoppeld en vormen deze een grote virtuele wereld. Hoe deze wereld er precies uit komt te zien, weet niemand nog. Maar het idee is dat je in deze wereld met jouw avatar Roblox spelen, een concertbezoek of een meeting met klanten kunt bijwonen. Metaverse wordt wel gezien als het nieuwe internet.

Metaverse doet denken aan Second Life. Het verschil is echter dat Second Life gecreëerd is door een bedrijf, waarbij Metaverse een digitale wereld is waar diverse bedrijven, waar ook ter wereld, aan bouwen. Second Life had de juridische wereld destijds al opgeschud. Dat zal bij Metaverse niet anders zijn. Waar bevindt de virtuele wereld zich? Welk recht is van toepassing? En, vanuit intellectueel eigendomsrecht, bij wie moet je zijn als er inbreuk gemaakt wordt? De ervaring leert dat er altijd wel een juridisch antwoord is op een nieuwe ontwikkeling (wat niet wil zeggen dat wetten en jurisprudentie altijd even flexibel zijn).

Metaverse biedt ook heel veel kansen. Je ziet nu al dat er vraag is naar digitale producten die dus ook waarde hebben. We hadden al een blog over NFT’s. Maar er zijn ook andere toepassingen. In Pokemon Go kon je avatar al een Longchamp tas kopen en een Gucci t-shirt. Kopen mensen dat? Zeker! Je avatar moet er ook een beetje goed uitzien, want je avatar is een verlengstuk van jezelf.

Nu kun je ook al digitaal kleding passen. En straks hoef je dat kledingstuk alleen nog maar digitaal te hebben. In een paar klikken draag jij dit kledingstuk en kun je een foto delen op Facebook en Instagram. Je kunt je voorstellen dat dit voor gewilde merken een interessant verkoopkanaal is.

Tot slot, waar grote merken zijn, is er reputatie en goodwill en die moet beschermd worden. Dat zal in Metaverse niet anders zijn.

Nieuwsgierig geworden naar de toepassing van Facebook voor digitaal vergaderen? Klik dan hier.

Metaverse beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP