Mick Jagger en zijn merken

12 mei 2022

Vaak hebben beroemdheden hun naam als merk beschermd. Pure noodzaak, want hun naam is natuurlijk veel geld waard en kapers liggen op de kust. Je moet een merknaam ook commercieel gebruiken, dus voor producten of diensten, en dat kan nog wel eens een nadeel zijn. Dat dit zelfs voor Mick Jagger lastiger is dan je denkt, kwam in twee vergelijkbare zaken aan het licht.

Aanleiding was een oppositie die de ‘merken B.V.’ van de Rolling Stones had ingediend tegen het merk JAGGER FAST FOOD. In reactie daarop diende de wederpartij twee doorhalingsacties tegen de merken van Mick Jagger met het argument dat deze niet in gebruik zijn genomen.

Het Europese merkenbureau is echter niet onder de indruk van het verweer van Mick Jagger waarin hij stelt dat hij wereldberoemd is en dit een relevant commercieel gegeven is. Ook beroemde mensen moeten bewijs van gebruik indienen, dus ook Mick Jagger. Het bewijs wat hij indient betreft foto’s van allerlei producten: van shirts, albumhoezen en schoenen tot make-up. Ook dient hij websites en links naar websites in.

Links worden niet in behandeling genomen (een link zelf is geen bewijs). Het Europese merkenbureau maakt daar dan ook direct korte metten mee. Het overige bewijs is alleen ook niet overtuigend: het bewijs is veelal niet gedateerd (een doodzonde in dit soort zaken) en vaak betreft het bewijs gebruik van de naam Rolling Stones of het ‘mond’ logo van de Rolling Stones. Bovendien wordt het niet erg aannemelijk dat de naam Mick Jagger echt voor producten en diensten is gebruikt met het doel marktaandeel te verkrijgen of te behouden. Al met al is er onvoldoende bewijs ingediend en worden beide Europese merken MICK JAGGER doorgehaald!

Dit maakt duidelijk dat enkel het registreren van je naam als merk niet voldoende is. Je zult je naam op of voor producten moeten gebruiken, maar hoe kun je je hiertegen wapenen als beroemdheid? Licentienemers staan in de rij als je naam echt wat waard is. En doordat licentienemers de naam op producten zetten en die producten verkopen, levert dit gebruik op van het merk. Let wel, het goed managen van licentie-deals is een serieuze taak maar het levert wel wat op!

Mick Jagger

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP