Na-apen in NFT-land

19 juli 2022

Eén van de bekendste en meest dure NFT collecties die er bestaat is The Bored Apes collectie. Achter Bored Apes zit het miljardenbedrijf Yuga Labs. Zij hebben onder meer de Apecoin uitgegeven en zijn bezig met de Otherside Metaverse (de eerste sneak peeks hiervan werden onlangs vrijgegeven).

Alle merken en het auteursrecht van The Bored Apes worden zeer actief beschermd. Opmerkelijk detail is dan ook dat er bij de uitgifte van de NFT’s er een soort licentie op het auteursrecht van de betreffende aap aan de houder is gegeven. Hierdoor kan deze houder de licentie dus verzilveren met allerhande merchandising, films, behang etc.

Zo was Yuga Labs niet gecharmeerd van de satirische collectie Ryder Ripps Bored Ape Yacht Club (RR/BAYC). En in het bijzonder niet van de aanklacht van Ryder Ripps dat Yuga Labs racistische ideeën er op na houdt.

Als antwoord hierop slaat Yuga Labs terug en sleept Ryder Ripps wegens onder meer smaad, merkinbreuk en auteursrechtinbreuk voor de rechter. Dit is een interessante zaak, want hopelijk wordt duidelijk of een houder van een NFT kan optreden tegen satirische reproducties. Ook is het de vraag of de licentie inderdaad via een ‘smart’ contract (in de blockchain) kan worden overdragen.

We zijn heel benieuwd hoe deze zaak zich ontwikkeld. In NFT-land wordt het nooit saai, zullen we maar zeggen! Wordt vervolgd!

 

Apes.Beeld bij tekst.tiny

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP