Naar welk soort merken kan onderzoek gedaan worden?

25 mei 2021

Een merk is een teken dat dient ter onderscheiding van producten en diensten van het ene bedrijf ten opzichte van het andere bedrijf. Dat teken kan een merknaam, een handelsnaam of een beeldmerk (logo) zijn. Al deze elementen kunnen op de beschikbaarheid onderzocht worden. Een woord (merknaam of handelsnaam) moet worden onderzocht in het merkenregister en handelsnaamregister. Naar grafische elementen moet door middel van beeldmerkonderzoek apart onderzoek worden gedaan.

Onderzoek in het merkenregister

Een merkonderzoek is een onderzoek in het merkenregister. Een volledig onderzoek in het merkenregister geeft de beschikbaarheid van de merknaam, handelsnaam of het logo weer. U krijgt niet alleen inzicht in identieke maar ook gelijkende merken, want ook deze laatste kunnen een probleem vormen voor registratie en gebruik door u. Beeldelementen die deel uitmaken van uw merk kunnen op beschikbaarheid worden onderzocht in een beeldmerkonderzoek.

Onderzoeken in verschillende landen

Deze beschikbaarheidsonderzoeken kunnen plaatsvinden in bijna elk land ter wereld, afhankelijk van waar uw belangen liggen. In eerste instantie is een onderzoek in de Benelux meestal aan te raden om te kijken of het merk in het thuisland beschikbaar is.

Wilt u meer weten over onderzoeken in het buitenland, lees dan hier over onze dienst Multisearch®.

Onderzoek in het handelsnaamregister

Oudere merknamen kunnen een bezwaar vormen voor een nieuwe handelsnaam en andersom. Daarom is het van groot belang om bij het nagaan van de beschikbaarheid van uw nieuwe merk of handelsnaam, zowel in het merkenregister als in het handelsnaamregister onderzoek te doen.

Een onderzoek bij alle Kamers van Koophandel geeft u inzicht over oudere handelsnamen die een eventueel risico kunnen vormen.

Bij de bescherming van uw merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk onderzoeken? Neem dan contact met ons op.

Lees ook ons blog Is uw nieuwe merk nog beschikbaar? en 4 tips voor merkonderzoeken.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK ONDERZOEKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP