Namaakbestrijding, hoe werkt dat?

01 juni 2023

Namaakproducten zijn een groeiend en steeds gevaarlijker wordend probleem. Namaakproducten bedreigen de gezondheid en veiligheid, het concurrentievermogen, de handel en investeringen in onderzoek en innovatie. Luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam maken van Nederland een knooppunt van belangrijke transportroutes. Het is voor houders van intellectuele eigendomsrechten dan ook van groot belang om goed in de gaten te houden welke goederen de Nederlandse Douane passeren en verder hun weg vinden binnen Europa. Waar vroeger alleen luxe artikelen werden gekopieerd, worden nu ook meer alledaagse voorwerpen minutieus nagemaakt en verscheept. Reden te meer om namaak van uw producten bij de bron aan te pakken. Maar hoe doet u dat? Hieronder leest u welke hulp u kunt inschakelen.

Laat de douane het werk doen

Om namaakproducten nog beter te kunnen bestrijden is het mogelijk de Douane actief in te zetten. Door de Douane specifiek te laten speuren naar producten die inbreuk maken op uw rechten, kunnen deze producten worden tegengehouden zodra ze het land binnenkomen. Vervolgens wordt de afzender of ontvanger van de betreffende lading verzocht om de lading af te staan voor vernietiging. Vaak gebeurt dit zonder dat een rechtszaak nodig is! Dit maakt deze aanpak dan ook zeer effectief en uiterst kostenefficiënt. 

Door het indienen van een ‘verzoek tot douaneoptreden’ gaat de Douane actief op zoek naar inbreukmakende producten. Zodra er een verdachte lading is aangetroffen, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Waar moet ik zijn?

Knijff werkt hiervoor samen met React, de grootste non-profitorganisatie op het gebied van namaakbestrijding in Europa. Wij kunnen de douaneacties voor u regelen. U kunt bij ons terecht voor de volgende acties:

  • Het indienen van een verzoek tot douaneoptreden. Op basis van dit verzoek kunnen douaneautoriteiten gericht zoeken naar namaakproducten.
  • Het opstellen en indienen van civielrechtelijke vorderingen tegen inbreukmakende partijen.
  • Het opstellen en indienen van strafrechtelijke vorderingen tegen inbreukmakende partijen.
  • Het organiseren van transport, opslag en vernietiging van inbreukmakende producten.

Wilt u voorkomen dat namaak van uw product via het buitenland Nederland binnenkomt? Wilt u dit probleem goed bij de bron aanpakken? Neem contact met ons op zodat wij de Douane actief voor u kunnen inzetten om namaak te bestrijden.

Voordat u werk maakt van een douaneoptreden is het natuurlijk zaak dat uw merkrechten en modelrechten op orde zijn. Wilt u informatie over merkbescherming? Lees dan onze blogs Maximale merkbescherming in 3 stappen of 5 redenen waarom u uw merk moet registreren.

Bij het registreren en verdedigen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u namaak van uw merk bestrijden? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

WILT U NAMAAK VAN UW MERK BESTRIJDEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP